Нова дума

Последици от придобиването на испанско гражданство

zoom Последици от придобиването на испанско гражданство

3 ноември 2016

По стечение на обстоятелствата имам възможността и привилегията да наблюдавам юридическата динамика на нашата емигрантска общност в Испания през последните около 12-13 години. Първата мощна българска емигрантска вълна през 21-ви век има предимно икономически характер. Тези хора пристигат в Испания в годините около 2000 г., т.е. тази група вече има право да поиска придобиването на испанско гражданство по натурализация. Много от сънародниците ни го правят и логично, в процеса на придобиването на испанско гражданство възникват редица сложни въпроси. Как да продължим оптимално живота си, „разпънати“ между две държави, без юридически проблеми е темата на настоящия текст.

Повод за създаването на тази статия са въпросите на трима наши читатели, които ще си позволя да цитирам, запазвайки анонимността им:

Уважаема редакция на вестник "Нова дума",…имам въпроси към адв. Пощакова, на които моля, ако е възможно, да ми отговори! Предполагам, че са интересни за всички българи в Испания.

Желая да кандидатствам за испанско гражданство. Известно ми е, че трябва да се освободя от българското си гражданство, след като  придобия испанско и да сменя имената си. Въпросите ми са, след придобиване на испанско гражданство: 

1. Кoи права губя в България?

2 Запазвам ли си правото на наследство от моите родители в България? 

3. Как и къде  мога да завещавам и продавам имотите, които  притежавам в България? 

Предварително Ви благодаря.

***

Драга редакция, след 4 години чакане, през май месец тази година получих одобрение за испанска националност. Казаха ми, че час за пред съдията в нашето кметство във Фуенлабрада мога да си взема след октомври натам и най-вероятно ще е за след още 4 години. Казаха ми, че в Мадрид ставало по-бързо, но трябва тепърва да си сменям адресната регистрация.

Има ли друг начин да се ускори този процес? Може ли да се наемат услугите на адвокат или хестор, който да завърши процедурата по-бързо?

Благодаря предварително!

***

Има ли вариант да си запазя презимето и фамилията, след като придобия испанска националност?

По-долу в изложението, ще се постараем да дадем разбираем отговор на всички поставени въпроси, напомняйки още веднъж, че настоящата статия не съставлява пълен и цялостен юридически съвет, а дава само кратка ориентировъчна информация по темата.

КОЛИЗИЯ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВА И СБЛЪСЪК НА ПРАВНИ НОРМИ

В правния свят понякога съществуват противоречия между правните норми. Този „сблъсък“ се нарича „колизия на правни норми“. Когато става дума за правни норми в рамките на една държава, то следва да се провери коя норма е от по-висок ранг или по-специална. Тази норма „побеждава“ в битката на нормите и именно тя се прилага. Малко по-сложно стоят нещата при сблъсък или противоречие между еднакви по ранг правни норми, принадлежащи на законодателството на две различни суверенни държави, какъвто е случаят с уреждането на гражданството в държавите България и Испания.

За да не отегчавам читателите със суха, чисто правна теория, ще спомена, че, отново на теория, във всяко законодателство съществуват така наречените препращащи правни норми, които указват кое законодателство следва да се прилага (например, в случай на съдебен спор).

Не така стоят нещата обаче в житейската практика.

 

Пълният текст на адв. Дора Пощакова (тел. 629 061 545) е публикуван в брой 566 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: