Нова дума

„Синя карта” за специалисти

6 септември 2012

От 1 август 2012 г. в Германия съществува т. нар. „синя карта” (по модела на американската „зелена карта”). Тя бе въведена – около година по-късно, отколкото в другите страни от ЕС – въз основа на Директива на ЕС 2009/50/ЕО. Целта й е да улесни чужденците от страни извън ЕС, които желаят да живеят и работят в рамките на Съюза.

[ Още ]

Какви професии се търсят?

6 септември 2012

Търсещите работа стават все повече, предлагащите – все по-малко, а заплащането намалява... Оказва се обаче, че (за щастие) положението при някои професии не е чак толкова трагично. И ако за преполовилите стажа си (и преквалифицирали се нееднократно) имигранти тази информация не е от особена полза, то за сега започващите трудовия си път може да е от съществено значение.

[ Още ]

Търсят се стругари и складови работници

18 юли 2012

Свободни позиции за складови работници в Чехия и за оператори на струг и фреза в Испания обяви Агенцията по заетостта в България чрез мрежата за европейска мобилност EURES. Фирма в Malgrat de Mar – Барселона, за производство на метални части по чертеж търси двама опитни оператори на струг и фреза с ЦПУ.

[ Още ]

Трудовият модел на бъдещето

6 юли 2012

Учените изброяват част от професиите, които ще бъдат най-търсени през следващите 20 години. Някои звучат като научна-фантастика. Отправната точка на всички е… самонаемането. Според специалистите все повече хора ще се превръщат във “freelance”. Впрочем вече има десетки хиляди т.нар. “e-lancer” – високо квалифицирани независими служители, които работят от дома си...

[ Още ]

В Полша и Словакия – работа за заварчици и водопроводчици

29 юни 2012

В сайта www.az.government.bg/eures най-новите оферти за работа са за четирима заварчици в Полша, и за 20 водопроводчици/ работници по поправка на покриви в Словакия.

[ Още ]