Нова дума

Колко свободни работни места има в ЕС?

27 септември 2012

Над 1 280 000 са свободните работни места на пазара на труда в ЕС, сочат последни данни на Европейския портал за професионална мобилност, EURES. Според анализ на Евростат по показателя за свободни работни места България е останала на стабилни позиции през първото полугодие на тази година, наред със страни като Дания, Литва, Словакия, Финландия и Швеция. По схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” у нас са заявени общо над 18 хиляди работни места, сочи последната справка на Агенцията по заетостта (АЗ).

[ Още ]

Търсят се още строители за Израел

20 септември 2012

На основата на подписаната между Република България и Израел Спогодба за набиране и осигуряване на временна заетост на граждани на двете страни, Агенцията по заетостта продължава да набира за работа в Израел български строителни работници. Документите се подават в Бюрата по труда в цяла България.

[ Още ]

В Алкоркон събират CV-та за „Евровегас”

В Алкоркон събират CV-та за „Евровегас”

20 септември 2012

В южния мадридски град Алкоркон живеят, по официални данни, около 600 българи. Колко от тях са без работа в момента не знаем...

[ Още ]

Обучението – ключ към успеха?

Обучението – ключ към успеха?

13 септември 2012

Една от всеки четири оферти за работа включва като изискване владеенето на чужд език. Ето защо през последните години вторият, а дори и третият език се превърна в основно оръжие на хората, останали без работа или търсещи по-добра реализация, твърдят експерти от компанията за човешки ресурси Adecco. През октомври (както и в началото на годината) започват хиляди курсове – не само езикови, но и по информатика, професионални, преквалификационни и др. Голям интерес например се забелязва към обучението, свързано с възобновяемите енергийни...

[ Още ]

„Синя карта” за специалисти

6 септември 2012

От 1 август 2012 г. в Германия съществува т. нар. „синя карта” (по модела на американската „зелена карта”). Тя бе въведена – около година по-късно, отколкото в другите страни от ЕС – въз основа на Директива на ЕС 2009/50/ЕО. Целта й е да улесни чужденците от страни извън ЕС, които желаят да живеят и работят в рамките на Съюза.

[ Още ]