Нова дума

Фестивалът Сан Фермин в Памплона

Фестивалът Сан Фермин в Памплона

9 юли 2015

Хиляди хора се събраха на централния площад в Памплона на 6 юли, облечени в бяло, за да отбележат началото на фестивала на Сан Фермин, който е най-известният в Испания заради тичането пред биковете по калдъръмените улици.

Деветдневният празник започна с традиционния вик от балкона на кметството: „Да живее Сан Фермин“ и изстрелване на ракета – txupinazo. Сутринта на 7 юли, която се очакваше с нетърпение заради пускането на биковете, завърши с 11 ранени.

За фестивала на Сан Фермин са характерни денонощни пиршества, прекъсвани от всекидневното тичане сутрин пред 6-тонни бикове по калдъръма. Веселбата е толкова заразителна, че хората не усещат как денят преминава в нощ, а нощта се сменя с ден. Улиците на града са пълни с хора от различни националности и  на различна възраст – от малки деца до 90-годишни старци. Освен коридите има фиести, балове и концерти. Много бира и червено вино потичат по уличките на Памплона. По време на фестивала градът с 250 000 жители се увеличава до 1,5 млн. души с туристите.

Сан Фермин е светецът-патрон на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век, макар корените му да са още по-стари – от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си „И изгрява слънце“ („Фиеста”), публикуван през 1926 г.

Биковете се пускат в 8 ч. местно време. Желаещите демонстрират смелостта си, като тичат пред тях 848,6 м по тесните калдъръмени улици. Следобед срещу биковете излизат матадори.

Опасният ритуал е отнел живота на повече от 15 души от 1911 г. насам. Последният смъртен случай е през 2009 г. През 2013 г. фестивалът едва не се превърна в драма, когато предпоследния ден бяха ранени 23-ма души. Миналата година също имаше сериозно ранени.

Памплона е един от най-древните европейски градове, разположен по поречието на река Арго в Северна Испания. Построен е на мястото на баския град Ируня (Iruñа). В епохата на римската империя се е превърнала в град с име Помпаело, основан от Снео Помпейо Магно (Гней Помпей Магнус) през 74 година пр. н. е.

Първоначално Памплона се състояла от три по-малки градчета. Всяко от тях било в постоянна война с останалите, докато кралят на Навара - Карлос III, не ги обединил през 1423 г. От трите градчета са запазени църквите „Свети Доминго“, „Свети Сернин“ и "Свети Николас".

Бикоборската арена "Памплона Турина" се намира близо до градските стени, но до 1893 г. борби с бикове са се провеждали и на площада "Пласа Дел Кастийо". Твърди се, че фестивалът Сан Фермин в Памплона е за местните това, което е карнавалът в Рио за бразилците.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: