Нова дума

Мадридската Gran Vía

zoom Мадридската Gran Vía

1 декември 2018

На 23 ноември беше открито завършеното обновлението на един от символите на Мадрид: денонощно живата „Голяма улица“. Едва ли има жител или посетител на испанската столица, който да не е минавал по нея.

…Идеята за изграждането на Gran Vía е от 1862 г. – непосредствено след голямата реформа на Puerta del Sol. Целта е била да се облекчи движението в историческия център на града. Имало много урбанистични предложения, които били отхвърляни едно след друго. Едва на 4 април 1910 г. крал Алфонсо XIII прави първата копка. Gran Vía е родена да бъде булевард, показващ прехода от „град около двореца“ към модерен мегаполис; един комуникационен канал, който свързва кварталите на изток с тези на запад. Строителството наложило разрушаването на около 300 къщи, изчезването на 15 улици, повдигнати 9000 метра тротоари, поставянето на 29 000 метра паваж и подземни тръбопроводи. На всеки 5 години била завършвана част от булеварда. Последният участък – до Plaza de España, – е готов през 1930 година. Били са необходими 20 години (40 от одобряването на проекта) за изграждането на 1306 метра! Години, през които Испания преживява големи промени. Разрушаването на едни сгради било съпроводено с изграждането на нови. Политическите, социалните, културните промени намират отражение в архитектурния еклектизъм на Gran Vía, а новите обществени вкусове, потребителски навици и транспортни средства, включително метрото, водят до появата на търговски обекти, кино салони, театри, клубове, кафенета и ресторанти, банки, жилищни сгради, канцеларии, хотели. Така се утвърждава „уникалният стил“, който се характеризира с многообразие на архитектурните стилове и функционалност. Утвърждава се като буржоазната и търговската част на Мадрид.

Интересен е фактът, че отделните участъци са имали различни наименования. Едва през 1980 г. официално се дава името Gran Vía на всичките 1306 метра, тъй като още от началото на 60-те години на миналия век хората и без друго наричали целия булевард „Голямата улица“.

…Сега улицата има друго лице. Ограничено е движението на превозни средства, тротоарите са по-широки, градската „мебелировка“ е по-хуманна. Промяната включва 95 нови светофари в стил ретро, 143 пейки (110 каменни и 33 дървени, които ще бъдат сложени по-късно), 228 улични лампи и 89 дървета. Разходката по Gran Vía е удоволствие, което всеки може да си позволи. Сгради, статуи, витрини имат любопитни истории, които вероятно са интересни за хората, тръгващи на разходката по новата „Голяма улица“, започваща от кръстовището с улица „Алкала“.

 

Пълният текст на Йосиф Давидов е публикуван в брой 616 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: