Нова дума

Тамплиери, аспержи и приятели в Бургуийос дел Серо

zoom Тамплиери, аспержи и приятели в Бургуийос дел Серо

19 юли 2018

Територията на Бетика (Бетис е старото име на реката Гуадалкивир) – богатата на минерали (злато, сребро, мед, олово), жито, зехтин и вино римска провинция Hispania, е родината на императорите Траян и Адриан, на философа Сенека. В единия й край се намира Сафра (Zafra), област Екстремадура. Градът – кръстовище на провинциите Бадахос, Мерида, Севиля, Уелва и Кордоба, – има 17 000 жители, но в края на септември, началото на октомври тук се стичат около 1 милион души. С кралски декрет на Хуан II Кастилски от 1453 г. тук се провежда най-старият, най-големият, най-авторитетният Международен панаир-пазар на добитък. Казват животновъдите: „Искаш ли крави, ела в Сафра“. Разбира се, и тук има средновековен замък, голям централен площад, градини, улици с декоративни портокалови дървета, фонтани, ухаещ зехтин, истински хамон от хранени с жълъди иберийски прасета и… много връзки с Новия свят. Най-малко 221 души от Сафра са участвали в покоряването на Америките – от Южна Каролина до Чили.

От Мадрид до Сафра са 406 километра. Местният ми приятел настоя да пропътуваме още 23 километра. На площада в Бургуийос дел Серо (Burguillos del Cerro) ни чакаше кмета Мануел Лима Диас и съветничката по социалните въпроси, равноправието и здравеопазването Мария Фелиса Касияс Мендес („Наричайте ме Бабел“). В Испания има 8124 общини, но благодарение на Мануел, Бабел, другите местни хора и всичко видяно там, Бургуийос дел Серо ще остане запечатано в паметта като магнит, който привлича с красота, история, нов живот и бъдеще.

…Кабинетът на Мануел Лима е с високи тавани и дебели каменни стени. Оказва се, че кметството се помещава в ремонтираната сграда на манастир (францисканските концепционисти) от XVI век , в който е имало 120 монахини, тесен тунел, водещ до широкия „нужник“, а до него – малко подземно езеро с постоянно ниво на водата. В Бургуийос има и друга подобна сграда от XVI век – Casa del Corregidor („corregidor“, човек, който „коригира, поправя“, е титла на посочен от краля кмет на важно селище с административни и съдебни компетенции). Там е и Кралският затвор от същото време. Голямото помещение на бездействащата жп гара е в друг стил. Там един завърнал се от Англия местен човек планира да оборудва хотел. „Туризмът има голямо бъдеще“, подчертава Бабел.

Върху окачената на стената снимка от въздуха на селото избраният през 2015 г. кмет показва местата, които ще посетим през следващите часове. Оказва се, че около Бургуийос, освен природния парк е имало 30 мини – предимно желязна руда, – и една голяма каменна кариера за гранит. Изобилстват подпочвените води, благодарение на които по полето и по хълмовете растат милиони зелени „диви аспержи“, които местните хора събират и продават на големи връзки – вече не действа металургичният комбинат с някогашните над 1000 души в съседното село Херес дел лос Кабайерос, а и гранитната кариера едва крета. Над 20% от местните домакинства изкарват някакъв допълнителен доход от тях. Изглежда, че в аспержите е част от бъдещето. Автономното правителство отпуска помощи за тяхното отглеждане. Всяка година в края на април – началото на май се организира голям панаир на аспержите с фолклорни представления и щандове от цялата страна и от чужбина. Кметът би се радвал, ако и българи участват в следващия панаир – с фолклорен ансамбъл и щанд с традиционни нашенски хранителни продукти. Кани и българския посланик (дипломати от други страни вече са посещавали селото).

 

Пълният текст е публикуван в брой 608 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: