Нова дума

Мистичният Маракеш и планината Атлас

Мистичният Маракеш и планината Атлас

9 януари 2014

Отново е септември. Отново е феерия. Испанците отново цяла седмица ще ядат и пият, а аз отново съм на път. За съжаление, разполагам само с три дни и то не пълни. При другите не знам, но за мен сякаш емоцията е абонирана и ме следва като сянка. Пристигам рано от село и оставям колата си в Албасете. Качвам се на високоскоростния влак и 300 км политам за Мадрид, откъдето ми е полета. Слизайки от самолета, 45-градусовия пек в Мароко ме кара да плувна в пот.

[ Още ]

Разказ за едно събуждане

Разказ за едно събуждане

31 октомври 2013

Това е за мен едно събуждане, след като след 10 години пребиваване в Испания се реших отново с моя вече другар в живота (велосипеда) да погоня малко вятъра по пътя на Santiago. Идеята за това велико пътуване се таеше от доста години в душата ми, но поради различни причини все не се получаваше. Началото беше трудно и напрегнато. В деня на потеглянето ми от Уелва към Сантяго де Компостела се повреди таблета ми, а на следващия ден – и кинокамерката… Добре, че мобилният телефон издържа докрай! На четвъртия ден и аз блокирах!!! Малко след град Cáceres, до селцето Cañaveral, е една отсечка от около 27-30 км, която е истинско изпитание за волята и духа на всеки един перегрино – велосипедист.

[ Още ]

Влюбен във вятъра

Влюбен във вятъра

3 октомври 2013

“Странник съм аз от далечна земя и по пътя те носих в сърцето си, пазих те скрито в мойта душа, както майка пази детето си. Носих те дълго, моя мечта, и изграждах те камък по камък, виждам те вече, пред мен си сега – “Влюбен във вятъра” приказен замък!” Този поетичен надпис посреща гостите на едно чудо в България – замъка до село Равадиново, намиращ се на 3 км от Созопол. Реших на всяка цена да отида, когато съм си у дома, след като в профилите на...

[ Още ]

Дом извън дома...

Дом извън дома...

3 октомври 2013

За възможността семейства от различни националности да бъдат настанени безплатно, докато детето им се лекува далеч от дома си в болница в Барселона, Валенсия или Малага, разказва Галина Димитрова, която работи като доброволец в Къща “Роналд МакДоналд” – Малага. Всъщност общият брой на къщите е 284 в 30 страни, така че тази информация би била полезна и ако някое дете е хоспитализирано и на други места по света.

[ Още ]

Моята ваканция в А Коруня

Моята ваканция в А Коруня

19 септември 2013

За да избягаме от жегите, тази година със съпруга ми решихме да почиваме в Северозападна Испания. Невероятните гледки, които видяхме по пътя си – зеленина, планини, реки, ме убедиха за пореден път, че в Испания има всичко. И дори много повече… За кратко се поклонихме в катедралата в Сантяго де Компостела и продължихме към А Коруня. Разположен на брега на Атлантическия океан, градът привлича с уредеността си.

[ Още ]