Нова дума

Първокласници от Гандия с достойно представяне

Първокласници от Гандия с достойно представяне

14 май 2015

Здравейте, мила редакция на в. „Нова дума“.. Казвам се Кремена Цачева и съм от Русе, но вече 15 години живея в Гандия! Бих искала чрез страниците на вашия прекрасен и изключително полезен и четен вестник да поздравя от все сърце най-малките участници в VI Събор на българите „Гергьовден“, който се проведе на 3 маи в Алгемеси (Валенсия) – това са първокласниците Ивана Георгиева, Ирения Кацарова...

[ Още ]

Да се докоснеш до магията на маите

Да се докоснеш до магията на маите

22 януари 2015

Преди две години доста се изписа от „специалисти” за календара на маите. Нали някой гони печалби, чрез тираж. Пригласяха им и значителен брой болни мозъци, „предсказващи” за предстоящия край на света. Аз пък, нали съм си от племето Шопонезите (разбирай софийските шопи), твърдо се придържам към нашия си девиз: „Око да види, ръка да пипне!”. Има-няма 12 часа и самолетът започна да снижава за кацане.

[ Още ]

Културата на древните траки

Културата на древните траки

2 октомври 2014

Този път обект на моя интерес са тракийските могили край село Караново. Не мога да скрия, че винаги съм подчертавал, че съм потомък на славните траки. Учудващо, в чужбина като че ли са учили и чували повече за тях, отколкото можем да предполагаме. А в научните среди… Там те са европейския хит! А Нова Загора неофициално е меката, защото се характеризира с една от най-големите концентрации на паметници на културата от този период. Водач и консултант в това мое начинание в известната в Новозагорския край като историк, краевед и етнограф Додка Чолакова.

[ Още ]

Болница – архитектурен паметник в Барселона

Болница – архитектурен паметник в Барселона

24 юли 2014

Живеем от 7 години в Барселона и потънали в ежедневието, забравяме колко прекрасен град е тя. И един ден, по повод гостуването на приятели от България, решихме отново да посетим една от забележителностите на града – болницата Сан Пауло (Hospital de la Santa Cruz y San Pablo). Тя доскоро беше функционираща и все още някои части са действащи...

[ Още ]

Las Fallas – хляб от зрелища

Las Fallas – хляб от зрелища

3 април 2014

Плановете ми за месец март 2014 бяха да работя здраво и да събирам пари за лятото, за отпуската в България. Вместо това останах без работа и целият месец пътувах – със самолет, влак, автобус, метро, лодка, лека кола... Само на магаре не се качих и с парашут не скочих, но – кой знае?

[ Още ]