Нова дума

Моята ваканция в А Коруня

Моята ваканция в А Коруня

19 септември 2013

За да избягаме от жегите, тази година със съпруга ми решихме да почиваме в Северозападна Испания. Невероятните гледки, които видяхме по пътя си – зеленина, планини, реки, ме убедиха за пореден път, че в Испания има всичко. И дори много повече… За кратко се поклонихме в катедралата в Сантяго де Компостела и продължихме към А Коруня.

Разположен на брега на Атлантическия океан, градът привлича с уредеността си. Попаднахме на местна фиеста, на която можахме да опитаме всякакви кулинарни специалитети от тази област. Возихме се в малките трамвайчета, така напомнящи ми за Лисабон. Изкачихме, разбира се, Кулата на Херкулес. Тя е висока 104 метра и е построена от римляните през II век сл.Хр. Значително променена е през 1790 година. Според мнозина тази кула е най-старият все още функциониращ морски фар, който е и емблемата на града.

Интересни са сградите на градския съвет и на археологическия музей с експонати от римската култура в Галисия и красиви иберийски и келтски метални произведения. Величествени са църквата Сантяго в смесен романо-готически стил и църквата Санта Мария дел Кампо, построена от гилдията на мореплавателите, с прекрасен изваян романски портал, със скулптурата Разпятие от XV век отпред.

Крайбрежната улица е една от най-дългите, които съм виждала някога. А Коруня е известна като стъкленият град, както и като кристалният град – това се дължи на стъклените фасади на много от къщите в старата му част. Те са построени през деветнадесети век, когато става модерно улиците да стават прозрачни за сметка на стъклените фасади. Стъклото за фасадите е било предназначено за военната флота и е по-плътно от обикновеното. Местните обаче казват, че предпазва от бурния вятър, който често духа тук.

 

Силвия, Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: