Нова дума

Дом извън дома...

Дом извън дома...

3 октомври 2013

“Всички сме силни... но понякога

просто се нуждаем от някой,

който да ни подаде ръката си,

казвайки: „Всичко ще бъде наред!”

Fundación Infantil

Ronald McDonald, España. (Fb: 30-08-2013)

 

За възможността семейства от различни националности да бъдат настанени безплатно, докато детето им се лекува далеч от дома си в болница в Барселона, Валенсия или Малага, разказва Галина Димитрова, която работи като доброволец в Къща “Роналд МакДоналд” – Малага. Всъщност общият брой на къщите е 284 в 30 страни, така че тази информация би била полезна и ако някое дете е хоспитализирано и на други места по света.

От религиозна гледна точка милосърдието е ценност, която повелява изява на най-висши и в същото време екзистенциални качества – като това на човешката доброта – в условия и за каузи, където правилата са по-сурови и трудно може да им се въздейства.  На милосърдието няма друго равно по своята саможертва качество: заради това, че неговата дълбока същност се свързва със себеотрицанието и смирението – все библейски в същността си и труднопостижими в реално време стойности. До решението “да дадеш от себе си” без “нищо в замяна” се стига трудно, бавно и дълго, вървейки из дебрите на живота – колкото красив и магичен, толкова неразгадаем, сложен и противоречив. А изборът да останеш част от неговата позитивна страна, неотричайки болката и признавайки своята слабост в моменти на криза и разкъсващо душата страдание, е равнен не на подвиг, а на велико-стойностно вълшебство.

Не мога и не съм способна да посоча къде завършва Божественото решение за нас и за житейските ни пътища. Нищожна съм да определя началото на човешката реалност и правото на собствен избор. Но животът ме научи да различавам Човешкото в Човека. И за пореден път ме срещна с възхитително предизвикателство,  за което искам да ви разкажа.

Като всяко голямо постижение, и това води началото си от обикновена човешка нужда – толкова естествена и истинска, каквато е нуждата от  човешкото здраве. И от една велика изначална любов, поставена в зората на човечеството: любовта към Детето.

Детска фондация “Роналд МакДоналд” (Fundación Infantil Ronald McDonald) вече 35 години служи отговорно в полза на болни деца и техните семейства по целия свят.  Фондацията е организация без стопанска цел, създадена в САЩ, чиято основна дейност е слабо позната дори в Испания. Нейна главна цел е подобряване качеството на живот на деца с продължителни и трайни заболявания (и техните семейства) по време на лечението им в отдалечени от дома специализирани центрове. Престоят на фамилиите се облекчава, като те се настаняват в самостоятелно обособени от Фондацията къщи, които се намират в непосредствена близост до местни и национални болници, предлагащи специализирана грижа.

Обединени под лозунга “Дом извън дома”(“Hogar fuera del hogar”), всички съмишленици на Фондацията вярват, че подобрявайки условията на живот на детето, се подобрява този на цялото му семейство, а така също на мястото и на общността, в която живеят. Надеждата и обичта, които този акт донася, правят целият свят по-добро и уютно място за живеене.

 

Пълният текст на Галина Димитрова е публикуван в брой 489 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: