Нова дума

Болница – архитектурен паметник в Барселона

Болница – архитектурен паметник в Барселона

24 юли 2014

Живеем  от 7 години в Барселона  и потънали в ежедневието, забравяме колко прекрасен град е тя. И един ден, по повод гостуването на приятели от България, решихме отново да посетим една от забележителностите на града – болницата Сан Пауло (Hospital de la Santa Cruz y San Pablo).

Тя доскоро беше функционираща и все още някои части са действащи (сега се използва новопостроената пак там нова поликлиника), но като цяло е една невероятна архитектурна и художествена забележителност. С прекрасните си стъклописи, мозайки, скулптури, картини е едно високохудожествено произведение на изкуството.

Строежът й е започнат през 1902 година, ръководен от архитекта Луис Доменеч и Монтанер, и се продължава от сина му Пере Доменеч до 1920 година. През 1997 година е обявена от Юнеско като обект от световното наследство .

Освен че е прекрасна архитектурна и художествена сграда, това, че тя е била  функционираща болница, й предава едно неповторимо човеколюбиво излъчване...

Аз съм свързана емоционално с тази болница. Няколко месеца след като дойдох в Испания, изпаднах в много дълбока и необяснима депресия и там ми помогнаха. Нямам думи да изразя признателността си...

Няколко години текат ремонти и реставрация и сега доста от сградите са отворени за посещение и за туристи. Ако посещавате Барселона, непременно отделете време за това прекрасно, топло и красиво място.

 

Снежана

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: