Нова дума

Как да ползваме роуминг в ЕС?

Как да ползваме роуминг в ЕС?

19 юли 2018

Преди малко повече от 1 година влязоха в сила правилата на ЕС за „роуминг като у дома". С други думи – когато използваме мобилния си телефон, докато пътуваме в страна от ЕС, не е необходимо да плащаме допълнителни такси. Припомняме, че правилата важат при обаждане (до мобилни и стационарни линии), изпращане на текстови съобщения (SMS) и пренос на данни в чужбина. Валидни са също и за обаждания или текстови съобщения, които получавате, дори ако лицето, което ви търси, използва различен мобилен оператор.

[ Още ]

Храна през лятото за бедни деца

5 юли 2018

На пресконференция след редовното заседание на министерския съвет миналата седмица Исабел Селаа – говорител на правителството, съобщи, че кабинетът отпуска „веднага“ 10,5 милиона евро, за да могат 375 000 деца под 16-годишна възраст от семейства...

[ Още ]

Какво предвижда споразумението за заплатите; кого засяга

Какво предвижда споразумението за заплатите; кого засяга

5 юли 2018

С посредничеството на правителството социалните агенти – големите профсъюзни централи и представителните организации на работодателите, – се договориха и подписаха четвъртото Държавно споразумение за колективното договаряне (IV Acuerdo Estatal de Negociación Colectiva, AENC). Споразумението се отнася до всички трудещи се в страната – както в компаниите с голям брой работници и служители, така и в средните и малки предприятия.

[ Още ]

Промени в работното време на Консулството в Мадрид

21 юни 2018

Считано от 1 юни 2018 г. се правят следните промени в приемното време на консулската служба в Мадрид: понеделник - четвъртък 9.00 ч. до 12.00 ч. - приемане на документи (заявления за документи за самоличност, пълномощни, декларации, сертификати, документи по гражданско състояние)

[ Още ]

Консулът отговаря за таксите за пълномощно за недвижим имот

21 юни 2018

Уважаема редакция на вестник Нова дума, Много Ви моля да отправите един конкретен въпрос към Консула в Посолството на Република България в Мадрид: Какви такси се събират за удостоверяване на подпис и за удостоверяване на верността на съдържанието на пълномощно за продажба на...

[ Още ]