Нова дума

„Да кажем „НЕ” на настинката”, aвтор: Д-р Васил Димитров

„Да кажем „НЕ” на настинката”, aвтор: Д-р Васил Димитров Как да се отървем от хреми, ушни инфекции и други УНГ заболявания. Настинките са едни от най-разпространените заболявания. От тях поне веднъж през живота си се е разболявал абсолютно всеки човек. Симптомите им са известни на всички: гърлото смъди, носът е запушен, пронизващи болки в ухото… Но ние рядко се обръщаме към лекаря и предпочитаме самолечението. В резултат - инфекцията само временно прекратява действието си. А после всичко започва отново. Като прочете нашата книга, читателят ще разбере в какво се крие опасността от тези „обикновени“ заболявания на ухото, гърлото и носа, как най-добре да се лекува в домашни условия, как да предотврати усложненията. Голямо внимание е отделено на изпитаните народни начини на лечение.

[ Още ]

„Разкази бански, испански и нещо... друго”, автор: Иван Халков

„Разкази бански, испански и нещо... друго”, автор: Иван Халков Живеещият и работещ в Испания наш сънародник Иван Халков издаде през тази година книгата си с интересни истории: „В този сбор от разкази изваждам на показ частица от моя живот – времето, в което живея, и хората до мен... Пиша за истината такава, каквато я усетих аз, на собствения си гръб... Може би от разказите ми ще усетите защо много отдавна съм свалил розовите очила, които някои все още носят... Тази книга не е за зомбита, а за хора със свободен дух... Тази книга е за нас милионите, прогонени от България, но умишлено дамгосани като избягали! За да се оправдават онези, които ни изгониха, а и да плашат останалите в страната, да ги държат в подчинение и да ги експлоатират.”

[ Още ]

„Вече съм майка. Първата година”, автор: Татяна Аптулаева

„Вече съм майка. Първата година”, автор: Татяна Аптулаева Книгата на Татяна Аптулаева е посветена на първата година от майчинството - време, когато майката се вълнува дори от повече въпроси, отколкото през бременността. Малкото човече вече е започнало своя самостоятелен живот, а тя се сблъсква с куп противоречиви мисли и чувства, които често я объркват: от всички страни върху нея се сипят различни препоръки и всевъзможна информация, които често са откровено противоречиви. Задачата на тази книга е да облекчи, доколкото е възможно, живота на майката през тази най-сложна първа година. Татяна е свършила огромна работа. Тя коментира всички основни и най-разпространени въпроси, от които повечето майки се вълнуват. Обърнала е специално внимание на редица проблеми, които предизвикват противоречия сред специалистите, най-вече сред педиатрите.

[ Още ]

„12-те правила на мозъка”, aвтор: Джон Медина

„12-те правила на мозъка”, aвтор: Джон Медина Тази книга е призив за изследване - просто защото не знаем достатъчно, за да предписваме рецепти. Тя е опит да ни ваксинира против митове като „Моцартовия ефект”, като този за „хора на лявото полукълбо и хора на дясното полукълбо”, и като този, че ще вкарате децата си в Харвард, ако им пускате да слушат записи на чужди езици още докато са в утробата. Защо не можем да работим съсредоточено по 8 часа зад бюро? Защо не успяваме да следим съвестно всеки слайд от презентация? Защо в три часа следобед обикновено ни се спи? Защо запаметяването е проблем след определена възраст? Защо трябва да върнем изследователския си дух, който сме имали като деца? Опитваме се едновременно да говорим по мобилните си телефони и да шофираме, въпреки че за нашите мозъци е буквално невъзможно да изпълняват повече от една задача едновременно, когато опре до внимание. Създали сме офисна среда с високо ниво на стрес, въпреки че стресираният мозък е значително по-малко продуктивен. Училищата ни са проектирани по такъв начин, че повечето истинско учене трябва да се извършва вкъщи. Щеше да е забавно, ако не беше толкова вредно. Как да излезем от този омагьосан кръг, впримчил мозъците ни в своята хватка, обяснява Джон Медина в книгата „12-те правила на мозъка”.

[ Още ]

“Древноиндийски мъдрости”, съставител: Елена Христова

“Древноиндийски мъдрости”, съставител: Елена Христова В книгата са събрани и тематично подредени текстове, представящи основни принципи на индуизма и будизма. Непреходните мъдрости за доброто и злото, за щастието и нещастието, за истината, просветлението, желанието, пороците, съдбата, смъртта и времето са почерпени от свещените книги на древна Индия: Ведите, Упанишадите, Рамаяна, Махабхарата, Бхагавад гита, Брахма сутра, Панчатантра и Дхаммапада. Не са оковани във вериги онези, които нищо не обичат и нищо не мразят. Няма огън, равен на страстта. Няма хищник, равен на омразата. Няма примка, равна на глупостта. Няма порой, равен на алчността. Непресушимо е богатството на щедрия. С вървене ще изминеш пътя. Първо победи себе си, а после - враговете. Тялото следва да се възприема като лодка – само за превоз насам и отвъд. Малцина достигат отсрещния бряг. Останалите само се лутат на отсамния.

[ Още ]