Нова дума

Сандански – белите дробове на България

Сандански – белите дробове на България

31 март 2016

Испанският експеримент „До колко могат да издържат българите“, ме подтикна през отпуската да се „отбия“ до някой от балнеолечебните ни курорти, за да рестартирам поувехналото си тяло и да устискам до пенсия. Затова се мятам на един от многобройните автобуси и се понасям по шосе Е79. То се вие по живописна долина, успоредно с пенливите води на река Струма, която се нарича „Кресненското дефиле“. Това е път, свързващ Древна Гърция с Европа. Но не само хората са избрали този път.

[ Още ]

Мелник – тайнствен, загадъчен, неповторим

Мелник – тайнствен, загадъчен, неповторим

1 октомври 2015

Мелник е моя стара слабост. За пръв път го посетих още като неудържим млад турист „само“ преди 40 и няколко лета, пресичайки от Банско целия Пирин. Преди десетина години пък доведох испанско приятелско семейство, което в прохождането ми като имигрант изигра важна роля. Ето ме и сега. Пак кръстосвам по калдъръмените улички с трепета като че ли го виждам за първи път.

[ Още ]

В Казанлък и околностите

В Казанлък и околностите

6 август 2015

Тази година през отпуската си в Родината и без това бях в района на град Казанлък, затова нямаше как човек да устои на изкушението да не се отбие и до Шипченския манастир. Още отдалече очите ти се лепват като магнит на сияйните златни кубета, ярко контрастиращи с потъналия в зеленина Балкан. Изкачваме се по лека серпентина и спираме на добър и чист паркинг, което за България вече е рядкост. Част от него е окупирана от неизменния ни пейзаж – сергийки за сувенири.

[ Още ]

Три незабравими дни по българските следи в Рим

Три незабравими дни по българските следи в Рим

11 юни 2015

За един от най-големите български празници – 24 май, Ден на Славянската писменост и култура, – Рим събра 320 българи от 17 неделни училища в 6 държави. Всички ние заедно поставихме основите на духовния олтар на българите в чужбина. Горда съм, че аз и моето семейство бяхме част от това невероятно преживяване.

[ Още ]

NIE: теория и практика

NIE: теория и практика

28 май 2015

Леснотата, с която гражданите на ЕС, пребиваващи в Испания повече от 3 месеца, се записваха в Registro Central de Extranjeros и получаваха сертификат (certificado de registro), е в историята. С промяна в закона от средата на юли 2012 г., условията, на които трябва да отговаря новопристигнал, за да получи номер NIE, са: да работи за своя или за чужда сметка в Испания; да разполага за себе си...

[ Още ]