Нова дума

Холандия обяви условията си към България за Шенген

16 март 2012

Холандия смекчи позицията си за българското членство в Шенген. Този позитивен сигнал прозвуча от обширната пресконференция на холандския посланик в София Карел ван Кестерен.

Холандия поиска два последователно положителни доклада за България по механизма за сътрудничество и контрол, за да ни даде зелена светлина за Шенген.

И докато в България като цяло февруарският доклад на Европейската комисия бе оценен от “негативен” до “най-лошия доклад, който е получила страната ни”, за холандското правителство той е по-скоро положителен.

Посланик Ван Кестерен обясни, че Холандия вижда в доклада от февруари, че е налице необратим процес в борбата с организираната престъпност и корупцията. Остава ни само един положителен доклад, поясни посланикът на Холандия, като в Хага очакват летният доклад на Брюксел да бъде положителен.

Холандското правителство обаче смята, че все пак, въпреки позитивната оценка за февруарския доклад, България има още какво да постига. Посланикът бе категоричен, че при положителен доклад през лятото Холандия ще оттегли възраженията си за присъединяване на България към Шенген по морски и въздушни граници.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: