Нова дума

Как се решава проблемът с трафика в различни градове?

zoom Как се решава проблемът с трафика в различни градове?

18 октомври 2018

Ограниченията за движението на МПС в Мадрид, въведени с общинския Протокол срещу замърсяването на въздуха (за които „Нова дума“ писа в предишните си два броя), предизвикаха дебати в медиите и в социалните мрежи. Започна се публично сравняване с положението в други големи градове и мерките, прилагани в тях: от пешеходните зони и велосипедните алеи във Валенсия до „таксите за задръстванията“ в Лондон.

Мерките на испанската столична община са подобни на приетите неотдавна от Европейския парламент изисквания към новите автомобили и микробуси за намаляване на изхвърляните емисии.

В Барселона борбата срещу движението на частните МПС има няколко фронта, въпреки че драстични или непопулярни мерки са изключени по време на сегашния, първи мандат на кметицата Ада Колау. Общината не предвижда въвеждането на „платено влизане“ в града. Вероятно в бъдеще ще се въведе най-спорното решение: да се забрани движението в централната част на града на МПС без етикет, издаден от DGT, а след 2020 г. тази забрана ще важи фактически за целия град и седем крайградски общини – всички са навътре от околовръстните пътища. Дотогава това ограничение ще се прилага само в случаите на много високо замърсяване; обикновено това се наблюдава след време на антициклони, продължаващи много дни. Миналата година такива нямаше.

В Барселона се прилагат и други политики за мобилност. Кметството подчертава целта, която скоро няма да бъде напълно постигната: да се увеличи почти три пъти мрежата от велосипедни алеи – през 2015 г. имаше 130 километра, а идеята е да станат 300 километра. Сега са 200 километра, които винаги са на пътища, за сметка на ленти за автомобили или места за паркиране. Що се отнася до обществения транспорт, градът от години променя автобусната мрежа с вертикални и хоризонтални линии, които подобряват средната им скорост. Друг проект е създаването на т.нар. „супер блокове от сгради“, supermanzanas (manzana означава „сгради между четири улици“) – обединяването на девет manzanas, където трафикът е силно ограничен и осигурява пространства за пешеходци, за игрища или места за отмора. Първият, в Poblenou, беше стриктно въведен, но без обществен консенсус и беше силно оспорван; после той стана „по-гъвкав“ и беше възприет.

Валенсия (управлява се от коалицията на Compromís, социалистите и València en Comú), от 2015 г. насам се стреми да „успокои“ трафика в града. Местните власти започнаха мандата, като спряха движението на МПС на площада на кметството през последната неделя на всеки месец. Целта е площадът и две други централни зони постепенно да станат частично пешеходни. Скоростта в историческия център е намалена до 30 км/час и чрез тактическо урбанистично регулиране непрестанното преминаване на автомобили през стария град е сведено до минимум.

 

Пълният текст е публикуван в брой 613 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: