Нова дума

Вторият пилот умишлено е свалил самолета

Вторият пилот умишлено е свалил самолета

26 март 2015

Вторият пилот е инициирал падането на самолета на „Джърмънуинг“ във Френските Алпи. Това съобщи прокуратурата в Марсилия, като добави, че действията на втория пилот са били преднамерени, съобщи AFP, цитиран от Фокус. По данни на прокуратурата, първият пилот е бил заключен извън пилотската кабина и не е бил пуснат да влезе.

28-годишният германец Андреас Гюнтер Лубиц е вторият пилот на Еъбъс 320 на "Джърмануингс", който умишлено е разбил самолета в планината. Това съобщи френският прокурор  Брис Робин и даде по-нататъшни смразяващи подробности от последните 10 минути в пилотската кабина преди самолетът да се разбие във френските Алби, убивайки 150 души. 

Лубиц е заключил капитана си извън кабината и умишлено свалил самолета с цел да го разбие в планината, каза прокурорът. 

Това сочат данните от намерената черна кутия, която записва разговорите в пилотската кабина. От записа се разбира, че след като капитанът излиза, вторият пилот заключва след него. След това използва системата за мониторинг на полета, за да насочи самолета надолу. Това може да се напрами само ръчно. ХПрокурор Робин каза: "Намерението му е било да разбие самолета. Смъртта е настъпила веднага. Самолетът се у ударил в планината със 700 км/ч. Мисля, че пътниците са разбрали какво се случва чак в последния момент, защото на записа се чуват писъци само в последните секунди."

В този момент се чува и гласът на капитана - Патрик С. - баща на две деца, който иска да бъде допуснат в кабината, но отговор няма.

По-рано авиационните експерти коментираха изтеклата информация за записа от черната кутия на катастрофиралия над Алпите самолет, като заявиха, че смърт или припадък може да е причина за това пилотът или пилотите да не са предотвратили сблъсъка на самолета с планината.

„Щом пилотите не са попречили на самолета да се удари в планината, то това би могло да означава, че те са били в безсъзнание или мъртви, може да са решили да умрат или да са били принудени“, казва експерт. По-рано запознат източник заяви, че последните звуци от записа от пилотската кабина свидетелстват, че някой излиза, после се чува чукане на вратата, но не последва отговор. Чукането се усилва и накрая някой се опитва да разбие вратата. Източникът не уточнява кой от пилотите е излязъл.

След атентатите на 11 септември 2001 година мерките за сигурност в самолетите бяха засилени. Вследствие на това разрешение за отваряне на вратата на пилотската кабината може да даде само пилотът, който е в кабината.

Германската нискобюджетна авиокомпания „Джърмънуингс“ заяви, че не е получила потвърждение на информацията, че единият от пилотите на разбилия се във френските Алпи самолет A320 е напуснал пилотската кабина и не е успял да се върне. „В момента нямаме информация от компетентните органи, която да потвърждава това“, се казва в изявление на „Джърмънуингс“. В текста се подчертава, че сътрудниците на компанията правят всичко възможно, за да получат цялата информация, но в същото време не искат да участват в спекулации.

В същото време, версията за експлозия почти бе отхвърлена, след като специалистите анализираха големината на отломките. Координаторът на спасителните екипи на мястото на катастрофата заяви, че повечето от отломките са малки, а най-голямата открита част от самолета е с размерите на автомобилна врата.

По думите на директора на френското Бюро за разследване и анализи Реми Жути дребните отломки са типични за сблъсъци с голяма скорост. Френските власти посочват, че самолетът вероятно се е разпаднал на парчета, след като се е ударил в планинския склон, а не се е взривил във въздуха. При експлозия по време на полета обикновено отломките са разпространени на много по-голяма площ, а самите парчета са доста по-големи, каза Жути.

Във вторник самолет „Еърбъс“ на германската компания „Джърмънуингс“ се разби във френските Алпи, при което загинаха всички 150 души на борда.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: