Нова дума

Покана за международен младежки литературен конкурс

zoom Покана за международен младежки литературен конкурс

18 януари 2022

В края на миналата година излезе от печат сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” с творби, получили награди и номинации на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Сборникът – 256 илюстрирани страници, представящи и историята на литературния конкурс от неговото създаване през 2013 г. досега - е издаден с финансовата подкрепа на община Бургас. Конкурсът бе организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. По темата „Ще ви разкажа за моя спасител” творби написаха 180 ученици от пет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори - оцениха разказите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник: 30 разказа на млади автори от България, Словакия, Израел, Германия и Полша.

Създателката на центъра „Алеф“ Алберта Алкалай се свърза с „Нова дума“, за да разкаже за тазгодишния литературен конкурс и да прикани младежи от Испания – българи и испанци – да участват в него.

Алберта Алкалай е съосновател на сайта „Бивол“, управител на ПР агенция и асистент по „Връзки с обществеността“ в Бургаския свободен университет.

Тя сподели: „През октомври обявихме Деветото издание на надпреварата, което е на тема „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Предизвикателството пред участниците е да се пренесат във времето на войната, да открият първообрази за своето въображение и да разкажат за тях - обикновените хора, извършили необикновени постъпки.

За първи път заключителното събитие на конкурса ще бъде Международен литературен фестивал под мотото „Приятелството като спасение”. Авторите на най-добрите разкази ще бъдат поканени на разноски на организаторите в Бургас през юни 2022 г. на тържествена церемония по връчване на наградите и международния литературен младежки фестивал.“

Г-жа Алкалай изпрати до „Нова дума“ регламента на IX международен младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цялата вселена“.

В конкурса имат право да участват ученици в гимназиална степен на възраст между 14 и 19 години от България и чужбина. Те представят художествен разказ, основаващ се на историческо събитие или личност и сътворен специално за този конкурс, непубликуван и неучаствал в други конкурси. Текстът може да бъде написан на родния език на кандидата (в нашия случай – на български или на испанки).

Младите автори трябва да се пренесат във времето на Холокоста и да сътворят литературна творба, в която да разкажат за обикновени хора, извършили необикновени постъпки.  Те могат да потърсят отговори на въпроси, като: Какво предизвиква куража да окажеш помощ на евреи във време на геноцид срещу тях? Какво кара човек да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел? Разкази, които се основават на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Журито високо ще оцени изследователския дух на авторите.

Текстът трябва да бъде най-много 5 компютърни страници, формат А4, кегел 12. Участниците задължително посочват трите си имена, кратко представяне, пълен адрес за кореспонденция и e-mail за връзка. Конкурсните разкази се изпращат на имейл адреса на организаторите  center.alef@gmail.com Краен срок за получаване: 1 април 2022 година.

Журито ще номинира 20 най-добри участника от България и чужбина. Номинираните  разкази ще бъдат публикувани през 2022 г. в самостоятелен сборник, както и на сайта www.alef-bg.org

Резултатите ще бъдат обявени на тържествена церемония по награждаване в Бургас през месец юни 2022 година. За победителите са определени следните призове:

• Участие в тридневния Международен младежки литературен фестивал „Приятелството –смисъл и спасение” в Бургас, България,  и участие в тържествената церемония по награждаване на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” през юни 2022  на разноски на организаторите;

• Парични награди за най-добре представилите се участници;

• Посещение на туристически забележителности в Бургас и сертификат за участие и класиране.

„Нова дума“ приканва българските и техни испански приятели да участват в конкурса.

Подробна информация за центъра „Алеф“, неговата дейност и за конкурса може да се намери - на български и на английски – на страницата www.alef-bg.org.

***

При проявен интерес редакцията може да изпрати на испански език пълното представяне на конкурса, както и неговия регламент.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: