Нова дума

Обрат: PCR у нас отменя карантината за идващите от Испания

zoom Обрат: PCR у нас отменя карантината за идващите от Испания

29 юли 2021

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната. Едната от тях касае пътуващите лица и влизащите у нас от червена зона, каквато в момента е Испания.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които пристигат от държава в червената зона и които представят при влизането си в страната САМО ЕДИН от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни) ИЛИ отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ) се поставят под 10-дневна карантина. При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина. Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г., която влиза в сила от днес, 29 юли.

Лицата влизат свободно, ако предоставят двата документа – ваксинация или прболедуване и PCR тест.

Ако не бъде представен нито един от тези документи, лицата се поставят под 10-дневна карантина. 

В същата заповед е разписано, че децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

В старата заповед нямаше възможност да се докаже преболедуване, както и карантината да се отмени с тест у нас.

Промени в зелена и оранжева зона няма – от тези страни всички влизат със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест. Българите от тези зони може да върнат в родината и без нито един от тези документи, като се поставят под 10-дневна карантина, която може да се отмени с представянето на отрицателен PCR или антигенен тест до 24 часа от прибирането.

В червена зона от европейските страни остават Великобритания и Испания, където живеят хиляди българи, както и Кипър, Малта, Андора и Нидерландия.

Пълният текст на заповедтта може да намерите тук.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: