Нова дума

Ваксина и PCR – задължителни за влизане от Испания в България. Иначе – карантина

zoom Ваксина и PCR – задължителни за влизане от Испания в България. Иначе – карантина

28 юли 2021

Посолство на България в Мадрид информира сънародниците за новата заповед на министъра на здравеопазването, според която от 29 до 31 юли включително влизащите у нас от страни, попадащи в червената COVID зона, трябва задължително да имат два документа – сертификат за ваксинация срещу заразата и отрицателен PCR тест. Ако един от тях или и двата липсват, лицето се поставя под 10-дневна карантина. За разлика от досега действащата заповед, карантината не може да бъде отменена при направата на тест в България. Облекчен е обаче режимът на влизане за деца до 12 г. Ето пълният текст на съобщението:

Уважаеми сънародници,

Съгласно заповед № РД-01-627/27.07.2021 г. на министъра на здравеопазването на Република България, която влиза в сила на 29 юли 2021 г. и ще бъде в сила до 31 юли 2021 г., Кралство Испания е определена като държава от „червената зона”, за която е налице информация за негативно развитие на епидемичната ситуация.

Поради това пристигащите от Испания български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, както и граждани на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от Испания, се допускат на територията на България само при „представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС за ваксинация И на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС за изследване”.

Ако гражданите, пристигащи от Испания не могат да представят и двата документа (за ваксинация и PCR), тогава те се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Деца до навършване на 12-годишна възраст, пристигащи от Испания, не са задължени да представят документи за ваксинация или изследване за Covid-19.

С уважение,

Посолство на България в Мадрид

 

Текстът на заповедта може да намерите тук.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: