Нова дума

Национален събор „Леденика“ привлече хиляди любители на българския фолклор

zoom Национален събор „Леденика“ привлече хиляди любители на българския фолклор

29 юни 2017

Още един фолклорен фестивал набира популярност в България и се превръща в традиция в календара с родолюбиви прояви у нас не само заради богатата си програма, но и заради кулминацията – пресъздаването на традиционна северняшка сватба.

Второто издание на Национален събор „Леденика“ събра на едно място на 24 и 25 юни хиляди любители и пазители на българския фолклор. Целта на събитието, което се организира от Община Враца във Врачанския балкан край пещерата „Леденика“, е да се съхранят, популяризират и предадат родните обичаи и традиции.

Тази година съборът бе уважен от министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, големия български писател и автор на историческия роман „Време разделно“ акад. Антон Дончев, евродепутати, народни представители от страната, кметове на населени места, самодейци, граждани от страната и чужбина и др.

С гръм на черешово топче, български хора и песни, и атрактивно изпълнение на обичая Сурвакарска сватба бе дадено началото на второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ във Врачанския Балкан.

Официално Съборът бе открит от кмета на Община Враца Калин Каменов. „Благодаря ви от сърце, че днес сте тук, защото едни фолклорен фестивал не представлява нищо, ако в него не участват хората. Искам да ви благодаря, че повярвахте в доброто, което правим тук във Врачански Балкан, и в нуждата да възраждаме българските традиции и обичаи. В рамките на двата дни на Национален фолклорен фестивал „Леденика“ всеки един от Вас ще има възможността да се докосне до уникални, неповторими и атрактивни български обичаи. Пожелавам фестивалът да се превърне в едно от най-големите, популярни и обичани фолклорни събития в цялата страна.“. С тези думи Калин Каменов откри второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. По повод събитието, кметът на Община Враца получи поздравителни адреси от президента на Република България - Румен Радев, председателя на Народното събрание -Димитър Главчев, министри, народни представители и др.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: