Нова дума

Потенциална измама от името на Wizz Air върви в интернет

zoom Потенциална измама от името на Wizz Air върви в интернет

5 февруари 2016

Ако получите имейл от авиокомпания Wizz Air, в който ви приканват да потвърдите самоличността си, игнорирайте го и го изтрийте. Това е измама и опит за събиране на вашите лични данни и на номера на дебитната или кредитната ви карта, с които впоследствие може да бъде злоупотребено.

Голяма част от регистрираните български потребители в сайта на превозвача, които поне веднъж са купували самолетен билет от там, са получили имейл с подател Wizz Air Customer Service, графично наподобяващ писмата, които компанията праща, но с тема: Verify your account (Потвърдете профила си) и следното съдържание:

 

Уважаеми клиенти,

Благодарим ви, че избрахте Wizz Air.

Във връзка със зачестили случаи на злоупотреби с лични данни и предприетите допълнителни мерки за сигурност Вашата сметка е блокирана до потвърждаване на Вашата самоличност.

ПОТВЪРДЕТЕ ВАШАТА СМЕТКА от тук.

Ако имате въпроси относно потвърждението на данните за вашата сметка, моля, свържете се с нашия отдел за поддръжка на клиентите, като се обадите на един от телефонните номера, посочени на wizzair.com На нашия уебсайт също така ще намерите цялата необходима информация.

Това е автоматично генериран имейл. Моля, не отговаряйте на това съобщение!

Поздрави,

Wizz Air

 

Линкът води до интернет страница, наподобяваща официалния сайт на авиокомпанията, но по-семпла и с различен адрес, в която ви приканват да предприемете „процедура по активиране на сметката“, като „въведете вашите данни за вход в системата“.

По този начин предоставяте паролата си и информацията за вас, която е налична в истинския ви профил – име, дата на раждане, номер на документ за самоличност, адрес, телефон, резервации, данни за плащане. Ако евентуално през вашия профил сте купували билети на други лица, техните данни също ще бъдат откраднати.

В писмото пишат, че сметката ви е „блокирана до потвърждаване на вашата самоличност“, но това съвсем не е така. Може да проверите в официалния сайт на авиокомпанията на адрес https://wizzair.com, като влезете с имейла си и паролата, че имате пълен достъп до профила си и данните в него. Най-добре е да смените паролата, за сте спокойни.

За измамата вече алармират и потребители в социалните мрежи и форумите, като предупреждават за прилаганата престъпна схема и призовават хората да са внимателни, за да не попадат в клопката на виртуалните обирджии: 

 

„Внимание, phishing... Предполагам, че много от вас ползват WizzAir и имат акаунти там. Т.е. ще има много хора, които няма изобщо да бъдат изненадани да получат подобен на този мейл. И ако последват линка, вместо да си "активират" и без това отдавна активния акаунт, ще подарят на някой злодей данните за него.

А сайтът, на който ще ви поканят, наистина доста прилича на сайта на WizzAir. И всички линкове от главната му страница са абсолютно правдоподобни и валидни – към страници на WizzAir. Само че самата страница, на която ви канят, е чиста измама. А логнете ли се в нея, пазаруването от страна на лошите може да започне веднага.“

 

„Вчера бях изумен. Получих и от фалшив уиз еър покана да си активирам сметката, иначе профила ми няма да бъде активен.

Дори са се постарали да имитират успешно лилавите.“

 

„Да предупредя, че има опит за измама от името на wizz. Получавате e-mail, има линк, който иска паролата и да се въведат данни от кредитната карта.

При обаждане на телефона на wizz са казали, че това е измама и да се изтрият тези имейли. Има и други обадили се получили същите имейли.“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. И аз получих същия имейл. Мислех довечера от компютъра да го "активирам" защото през телефона ми е трудно. Благодаря за предупреждението!


  2. filip 05/02/2016

    Аз не пътувам с нискотарифни компании.

  3. Добре е да знаем, защито с личните ни данни може много да се злоупотреби. Мислим си, че е нещо безобидно, но не е така.