Нова дума

Личните карти – с чип и електронен подпис от догодина

Личните карти – с чип и електронен подпис от догодина

21 януари 2016

Личните карти вече ще са снабдени с чип, който ще съдържа цялата информация за гражданина, съобщи в. „Монитор“. В личната карта ще бъде вграден и електронен подпис,  предвижда Законът за електронната идентификация. Издаването на лични карти с чип се предвижда през 2017 г.

Текстовете, които бяха приети на първо четене, ще позволят достъпа до електронни услуги. Те са и в изпълнение на ангажимента на правителството за въвеждането на електронното управление.

Законът се предлага и заради регламент на Европейския парламент от 2014 г., свързан с електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни транзакции на вътрешния пазар. Удостоверението за електронна идентичност се издава със срок на валидност 5 години.

Според вътрешният министър Румяна Бъчварова това ще даде достъп на всички български граждани до електронните услуги първата голяма крачка към електронното управление. "Отваряме вратата на българските граждани към Европа и на Европа към тях“, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова преди гласуването на законопроекта. Законът предлага няколко начина на електронна идентификация и не задължава хората да изберат само една.

Законът още не е влязъл в сила, предстои второ четене.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: