Нова дума

Почивните дни в България през 2016 г.

24 декември 2015

Официалните почивните дни в България през 2015 г. са обявени съгласно чл. 154, ал. 2 от КТ, чл. 55, ал. 2 от Закона за държавния служител и с решение на Министерския съвет от 27 ноември 2015 г.

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите у нас, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България – 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември – ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България – 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък.

Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.

Ето кои са официалните празници у нас:

  • 1 януари (петък) – Нова година
  • 3 март (четвъртък) – Ден на      Освобождението на България, национален празник
  • 1 май (неделя) – Ден на труда. Великден,      Възкресение Христово
  • 6 май (петък) – Гергьовден, Ден на      храбростта и Българската армия
  • 24 май (вторник) – Ден на българската      просвета и култура и на славянската писменост
  • 6 септември (вторник) – Ден на      Съединението
  • 22 септември (четвъртък) – Ден на      независимостта на България
  • 24, 25, 26 декември (събота, неделя и      понеделник) – Коледа
Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: