Нова дума

Испания въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи

zoom Испания въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи

12 май 2020

Всички, които влизат в Испания, трябва да се подложат на 14-дневна карантина, съобщиха испанските медии. Заповедта, която вече е публикувана в държавния вестник, ще е в сила от 15 май до края на извънредното положение (а то би трябвало да приключи към края на май, но не се изключва удължаването на мярката).

До момента карантината се прилагаше задължително само за завръщащи се испанци и живеещи в Испания, които идват от Италия.

Всеки влизащ в страната (а засега това са само испански граждани и легално пребиваващи в страната чужденци) трябва да остане на определен адрес (в дома си или друг посочен) и може да излиза само за да си набавя храни и лекарства, за да отиде на лекар или при крайна необходимост. Ще може да излиза само с маска, а при подозрителни симптоми трябва да се свърже по телефона със здравните власти.

Изключени от заповедта са хора, които редовно пресичат границите на Испания по работа, служители на транспортния бизнес и медицински персонал, „ако не са били в контакт с хора, диагностицирани с COVID-19“.

Туроператорите и транспортните компании трябва да уведомят пътуващите за тези мерки още когато им продават билети.

Същевременно испанското вътрешно министерство издаде заповед за удължаване до 24 май на граничния контрол по въздух и море, за да гарантира, че ще остане малък „рискът от заразяване“.

Мерките се обявяват след началото на разхлабването на блокадата в една от най-тежко засегнатите европейски държави, първа в ЕС по брой случаи. Това става, без да се чака решението на ЕС за международните пътувания, което ще е нужно, за да знаят държавите в блока какви са перспективите за спасяване на летния туристически сезон. Страните би трябвало да обсъдят въпроса тази седмица, след като почти всички въведоха през март граничен контрол помежду си. Испания не е изключение и също търси мерки за туристите, но и най-добрата възможна защита за гражданите си след няколко десетки хиляди (доказани) смъртни случая сред пациенти с COVID-19.

Премахването на карантината за част от държавите може да се превърне във въпрос на двустранни споразумения със съседи. Гърция даде сигнал, че това може да стане в отношенията с България, свободна зона може да има и между централноевропейски държави, в германоезичните - Германия, Австрия и Швейцария - също се чуват призиви от политици и представители на бизнеса.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: