Нова дума

От 2 май се разрешават излизанията за спорт и разходки и на възрастните

zoom От 2 май се разрешават излизанията за спорт и разходки и на възрастните

30 април 2020

На пресконференция в правителствената резиденция „Монклоа“ министърът на здравеопазването, потреблението и общественото благосъстояние Салвадор Иля обяви новите облекчения в рамките на продължаващото извънредно положение (състояние на тревога), които влизат в сила от събота, 2 май.
Както е известно, миналата неделя – 26 април, беше разрешено на децата до 14-годишна възраст да излизат един път дневно, за един час, придружени от един родител, в радиус един километър от дома им. Сега ще могат да излизат и възрастните.
С цел да се предпазят хората от нови заразявания, облекченията са разделени на часови отрязък и по възрастов признак.
Всички здрави хора могат да се разхождат и да спортуват – винаги индивидуално, спазвайки санитарната дистанция от най-малко 2 метра – от 6.00 до 10.00 часа и от 20.00 до 23.00 часа.
Хората, нуждаещи се от придружител, и възрастните над 70 години могат да се разхождат от 10.00 до 12,00 часа и от 19.00 до 20.00 часа в радиус един километър от дома им.
Децата до 14-годишна възраст могат да излизат при досегашните условия от 12.00 до 19.00 часа.
Тези часови ограничения на излизанията не се отнасят за населени места с по-малко от 5000 жители, „тъй като в тях няма опасност от струпвания на много хора“. Общо 12% от живеещите в Испания населяват такива селища.
Салвадор Иля обяви и друго облекчение. От 2 май могат да се извършват „непрофесионални дейности“: да се обработват личните зеленчукови градини, например, но само от един човек, който може да бъде придружен от дете.
Министърът подчерта, че това „разхлабване“ е станало възможно „благодарение на данните, които показват задоволително контролиране на пандемията в Испания“.
В отговор на журналистически въпрос той заяви, че докато няма ефикасно лекарство срещу Ковид-19 и не се изнамери ваксина, „ще продължим да съжителстваме с вируса“. Според Салвадор Иля десетки институти и лаборатории в целия свят, включително и в Испания, работят по тези две направления, „но положителните резултати се очакват едва през първото тримесечие на 2021 година“.
Тъй като испанското здравеопазване е в ръцете на отделните автономни области, а ролята на министерството е да финансира, координира и направлява тяхната дейност, вероятно в регионите с по-благоприятни данни някои от общите указания ще бъдат леко променени. Засега най-тежко засегнатите от този коронавирус са Мадридска автономна област и Каталуния – райони, в които живеят много български граждани (общо около 32 000).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: