Нова дума

Педро Санчес поиска удължаване на извънредното положение до 23 май

zoom Педро Санчес поиска удължаване на извънредното положение до 23 май

2 май 2020

На пресконференция днес испанският премиер Педро Санчес обяви няколко идеи, както и мерки, които ще предложи на парламента за гласуване в сряда (6 май).

Кабинетът иска да бъде продължено извънредното положение с още 15 дни. (Както нееднократно сме уточнявали, всъщност това - според Член 116.2 на испанската конституция - е първата степен, която е положение на тревога. Следващите две са извънредно положение и положение на обсада.)

Освен здравния аргумент – „Вирусът продължава да е сред нас“, Санчес посочи и един силен социално-икономически: ако не се приеме новото продължаване на положението на тревога, ще отпаднат и съпътстващите го финансови, данъчни, социални помощи и облекчения за цялото население, за трудещите се и за компаниите, въведени поради пандемията и необходимостта от силно ограничаване движението на хората и блокирането на голяма част от икономиката. Общата сума, която правителството мобилизира за тази цел е 200 милиарда евро (в нея не влизат договорените общоевропейски средства).

Председателят на правителството обяви, че се отпускат нови 16 милиарда евро на автономните области, в ръцете на които са здравеопазването и социалните грижи. Те ще бъдат част от фонд за възстановяване, който да помогне на регионалните власти да се справят със социалните и икономическите щети от коронавирус.

В отговор на въпрос, той посочи, че Испания е на пето място в света по брой на извършени проби (около 2 милиона), като над 1 милион за тестовете PCR. Каза, че т.нар. „бързи тестове“ са еднодневни. Днес може да имаш отрицателен резултат и да бъдеш спокоен, но утре пак трябва да си направиш проба, която може да се окаже положителна.

Говорейки за обявените четири етапа на отпадане на ограниченията и карантината (нулевият, в който ще се възстанови част от икономическата дейност – например отново ще започнат работа ресторантите и кафенетата, които ще приготвят храна за вкъщи, – започва от 4 май), премиерът отново каза, че „докато не се намери ефикасно лекарство за лекуване на Ковид-19 и не се въведе ваксина срещу този корона вирус, ще живеем в състояние на нова нормалност“.

„Новата нормалност“ предполага, че след 6-8 седмици, ако развоят на пандемията следва сегашния си курс на спадане броя на инфектираните и заболелите – т.е., от началото на юли и вероятно до март догодина (такива са прогнозите на експертния съвет към правителството) – ще трябва да се спазват всички мерки за санитарен контрол, макар икономическата дейност да бъде почти изцяло възстановена.

От понеделник носенето на предпазни маски в обществения транспорт в Испания ще е задължително, за да се предотврати ново увеличение в броя на заразените с новия коронавирус, докато страната постепенно излиза от изолацията, обяви още премиерът Педро Санчес. Правителството, което досега само „силно препоръчваше използването на маски“, ще раздаде 6 милиона маски по гарите и метростанциите в цялата страна в понеделник и ще предостави на кметствата и провинциите 7 милиона маски, за да ги раздават на място.

Испания е една от най-тежко засегнатите от заразата държави. В кралството са установени над 216 600 случая. До 1 май 2020 г. (т.е., за два месеца и половина) от или с Ковид-19 в страната са починали 25 100 души (за сравнение, в Испания през 2019 г. на обикновения грип се приписват 6000 смъртни случаи).

Починали са 25 100 души. През последните седмици обаче, равнището на разпространение на заразата намалява. От средата на март в страната е в сила режим на повишена готовност, благодарение на който властите ограничиха придвижването на населението.

От 26 април в страната започна разхлабването на ограничителните мерки за децата до 14-годишна възраст и те вече могат да излизат на разходка по веднъж на ден. От днес на пълнолетните граждани е разрешено да се разхождат и да спортуват на открито. За да се избегне струпването на хора, са определени времеви интервали, през които населението може да излиза на разходка.

От 6 до 10 ч. сутринта и от 20 до 23 ч. вечерта хората то 14 до 70 г. може да практикуват индивидуален спорт, спазвайки дистанцията помежду си. В този часови пояс може да има и разходки по двойки, съжителстващи заедно. От 10 до 12 часа възрастните над 70 г. може да се раздвижват сами или с придружител в радиус един километър от дома си. След 12 ч. на обяд излизат децата до 13-годишна възраст включително, придружени от един родител.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: