Нова дума

Драстични мерки блокират Испания

zoom Драстични мерки блокират Испания

14 март 2020

След 7-часово извънредно заседание на испанското правителство по повод коронавируса, премиерът Педро Санчес обяви тази вечер мерките, които следват след приетия кралски указ - закон за т.нар. estado de alarma – първата и най-лека степен на извънредно положение в цяла Испания.

„Мерките са драстични и ще имат последствия“, заяви Санчес и обясни, че засягат територията на цялата държава в следващите 15 дни. При необходимост обаче, те могат да бъдат удължени. „От днес компетентният орган в държавата на ще бъде правителството на Испания. Силите на реда и автономните органи ще бъдат под ръководството на правителството“, каза още президентът на правителството.

Указът, който ограничава придвижването на гражданите по улиците в цялата страна, влиза в сила още тази нощ. Разпоредбите за претърсване и временно конфискуване на имущество в полза на държавата влизат в сила от 8,00 ч. сутринта на 16 март (понеделник), след обнародването им в испанския държавен вестник ВОЕ.

Има някои изключения от забраната: позволява се на гражданите да ходят на работа, да пазаруват хранителни продукти и стоки от първа необходимост от магазините или медикаменти от аптеката, да се придвижват до болници и здравни центрове, да се завърнат в домовете си след пътуване или да пътуват, за да се погрижат за възрастни роднини, за деца и непълнолетни или за хора в неравностойно положение, да отидат до финансова или застрахователна институция. Придвижването трябва да се извършва индивидуално, освен в случаите на лица с увреждане. Частните превозни средства могат също да се движат за изброените по-горе дейности и за зареждане с гориво на бензиностанции.

Образователната дейност е спряна във всички учебни заведение – детски градини, училища, колежи и университети. Ще продължи обаче дистанционното и онлайн обучение.

Преустановяват се всички търговски дейности, с изключение на магазините, продаващи храни, напитки, стоки от първа необходимост, цигари, храна за домашни любимци, на оптики и медицински центрове, на будки за вестници и списания, на бензиностанции, на фризьорски салони, на химическо чистене, на магазинни за технологично оборудване, телекомуникации, интернет търговия. Всички останали дейности ще бъдат спрени.

Затварят се музеи и библиотеки, спират се спортни и развлекателни дейности. Консумацията в ресторанти и барове е забранена, но някои от тях могат да работят, за да правят доставки по домовете.

Посещението на местата за поклонение и гражданските и религиозните церемонии са обусловени от броя на хората: трябва да се гарантира разстоянието, препоръчано от здравните власти – 2 метра между човек.

Спазването на забраните ще се следи от националната, местната и автономната полиция, както и от гражданската гвардия на Испания.

Всички здравни работници са на директно подчинение на министъра на здравеопазването. Всички граждански и военни, обществени и частни здравни заведения трябва да са на разположение на министерството на здравеопазването.

Министърът на транспорта също е упълномощен да взема решения за гарантиране на придвижването в страната, включително и при извънредни ситуации. Товарните железопътни услуги ще се поддържат на 100 процента, но  се намаляват наполовина влаковете на средни разстояния, придвижването по суша и вода.

„Като министър председател моля за вашето съдействие. Знам, че го имам. В момента, в който спрем разпространението на заразата, ще спрем и кризата на паника“, каза още в обръщението си  към нацията Педро Санчес.

Заразените с COVID-19 в Испания вече са 6393, смъртните случаи - 195, и така Испания е втората най-засегната европейска страна след Италия, която преди няколко дни стана и първата, поставена под цялостна блокада. Над 3000 от заболелите са в Мадрид, където местните власти вече наредиха редица други обекти да бъдат затворени.

Точно в 22.00 ч. тази вечер жителите на област Мадрид излязоха по балконите си, за да отдадат почит на здравните власти в Испания, като ги аплодираха в продължение на няколко минути.  

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: