Нова дума

Какво е актуалното положение в Испания

zoom Какво е актуалното положение в Испания

13 март 2020

Председателят на испанското правителство Педро Санчес обяви, че на утрешното извънредно заседание кабинетът ще приеме кралски декрет за въвеждане на ПОЛОЖЕНИЕ НА ТРЕВОГА в цялата страна.

Член 116.2 на конституцията – в раздела за отношенията между правителството и парламента, както и законът, свързан с него, определят три степени: Положение на тревога; Извънредно положение; Положение на обсада. И при трите степени не могат да се суспендират от двете камари на испанския парламент.

В този член на конституцията са изброени случаите, при които може да се обяви положение на тревога в цялата страна, което е за срок от 15 дни и не изисква специално разрешение от парламента, но по настояване на правителството депутатите имат право да удължат този срок. Посочени са случаите, при които може да се обяви положение на тревога. Изрично е написано и: „Здравни кризи, като епидемии и сериозни ситуации на заразяване.“

Утре ще се разбере как и доколко ще се ограничат правата на гражданите. По принцип тази степен може да означава:

- Ограничаване на движението или престоя на хора и превозни средства в определени часове и на определени места;

- Може временно да се реквизира всякакъв вид имущество и да се налагат определени задължения на отдени личности;

- Може временно да се интервенирани промишлени отрасли, фабрики, цехове, работилници, ферми и различни помещения;

- Могат да се въведат ограничения върху количествата за консумацията на основни услуги и продукти от първа необходимост;

- Може да се издадат необходимите заповеди на производителите за осигуряване снабдяването на пазара и нормалните услуги на населението.

…Това са принципните ограничения. В някои райони вече бяха въведени още по-строги мерки.

Кметството на Мадрид разпорежда от утре да бъдат затворени всички барове и ресторанти. Музеите, театрите, концертните зали вече са затворени. Затворени са и емблематични туристически обекти в цялата страна. Намиращият се на 60 км от Барселона град Игуалада (40 000 жители) и три селища около него са изолирани от външния свят, тъй като там е огнището на първите заразявания в Каталуния. Правителството на област Мурсия стори същото с редица крайморски градове и села, в които отидоха много мадридчани с вили в тях. Общините на някои крайморски градове на Валенсианска област предупредиха, че ще забранят идването в тях на хора от регионите с най-всок процент на заразени – Мадрид, Еускади, Ла Риоха, Каталуня. Кметът на Гандия (там има много българи) заяви: „Хората трябва да знаят, че карантина не означава ваканция“. Става дума за това, че родители използват затварянето на учебните центрове и водят семействата си на морето, вместо да спазват изискванията за максимална изолация.

До 15,00 часа днес, 13 март, в Испания бяха регистрирани 4209 случаи на заразени, 120 души са починалите С или ОТ коронавируса, а 189 са напълно оздравелите.

Испания е блокирана! Вътре (премиерът заяви, че вероятно през идната седмица заразените ще бъдат около 10 000) и навън. Вече са 62 страните, които не допускат на своя територия хора, идващи от Испания.

…Мисля, че поучени от опита на Италия, Франция и Испания, които закъсняха с приемането на по-драстични мерки за прекратяване експанзията на заразата, българските управляващи и депутати сториха добре, въвеждайки извънредно положение за един месец.

Знам, че всички подобни мерки ограничават гражданските права и личните свободи на хората. Мисля, че все пак е по-добре човек да се запази здрав, макар и с временни притеснения. Какъв е смисълът да си свободен и тежко болен? Убеден съм, че стабилни демокрации, като Испания, няма да злоупотребят с временните ограничения.

 

Йосиф Давидов

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: