Нова дума

Кибер атаки в страната

19 декември 2019

Вероятно Русия, Иран, Китай и Северна Корея стоят зад някои от 36-те кибер атаки, квалифицирани като „критични“ (най-сериозните), които испанските администрации и стратегически компании са претърпели през последните месеци. Групи хакери, идентифицирани като APT39 и APT33 (ирански), Cobalt Gang (севернокорейска), APT29 и Snake (руски) и Emissary Panda (китайска), заподозрени, че са поддържани от техните държави, атакуваха авиационни компании, адвокатски кантори и банки, както и публични органи, според експерти от Националния криптологичен център (CCN), който е подразделение на Националния разузнавателен център (CNI).

Това било съобщено на състоялата се миналата седмица в Мадрид XIII конференция за киберсигурност, в която са участвали над 3300 специалисти от публичните администрации и частния бизнес. Там е било казано, че през 2018 г. Испания е била обект на стотина кибер атаки.

Вестник „Ел паис“ цитира и други случаи, споделени на конференцията. През януари

CCN бил уведомен, че голяма испанска авиационна компания е нападната от APT39, хакерска група, която западните разузнавателни служби свързват с Иран. Първата атака – с носител на съдържание, – била в края на 2018 година и се повторила през януари 2019 година. Групата не атакувала директно голямата компания със силни мерки за киберсигурност, а използвала като мост малка, много по-уязвима компания за доставки. Очевидно е, че първата атака била проучвателна. Специалистите от CCN помогнали само с технически съвети, защото разследването вече било дадено в съда.

 

Пълният текст е публикуван в брой 640 на „Нова дума“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: