Нова дума

Най-честите измами при наемане на жилище

zoom Най-честите измами при наемане на жилище

21 ноември 2019

Търсенето на квартира под наем става все по-трудно, особено на фона на активизиралите се мошеници. Асоциациите на потребителите и Националната полиция са изготвили списък на най-често срещаните измами.

Липсващият собственик. При обаждане на телефон, посочен в обява за наемане със съблазнителни снимки, много често се отговаря на електронната поща, че жилището не може да се види, тъй като собственикът е в чужбина. Той можел да предостави ключа от квартирата чрез свой представител, ако е сигурен, че тя ще бъде наета. За да бъде „сигурен“, трябва да се плати предварително определена сума и едва тогава да се види жилището. Вариант на тази измама е, че „собственикът живее далече“; готов е да изпрати ключа по пощата, но за да е сигурен за „твърдия интерес“ към жилището, иска да му се преведе сума чрез Western Union, Money Gram или други компании за парични преводи.

Как се разбира тази измама и как да се избегне? Обърнете внимание на използвания език – дали е нормален или пресилен. Може би мошениците използват преводача на Google и това трябва да ви застави да се откажете от по-нататъшна комуникация. Избягвайте да реагирате на обяви, поставени извън утвърдените платформи за недвижими имоти, като

Idealista, Fotocasa и подобни на тях. Обикновено измамниците контактуват чрез мейл, за да избегнат оригиналния портал на обявата. Използва се т.нар. „фишиниг“, т.е., фалшив идентичност. Вгледайте се добре в мейла: вероятно той „прилича“ на официално писмо, но непременно съдържа елементи, които разкриват неговата фалшива същност.

Националната полиция сочи няколко признака за „съмнителен мейл“: правописни грешки, лош словоред, електронният адрес на подателя не е еднакъв с адреса на компанията, от името на която уж се изпраща мейла, прекалено „съблазнителна“ цена.

Не се съгласявайте да плащате повече от 1 месец fianza – това е по закон. Няма ограничение за депозита, но започнете да се съмнявате, ако настояват за огромни суми или искат предплащане, преди сключването на договора. По принцип избягвайте предварителното плащане. Запазвайте бележките от всички по-нататъшни плащания чрез Paypal или кредитна карта, като се уверите, че сметката, на която превеждате пари, отговаря на името на собственика на имота.

Пълният текст е публикуван в брой 638 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: