Нова дума

500 професионални екстремисти в Каталуния

zoom 500 професионални екстремисти в Каталуния

24 октомври 2019

Около 500 радикали стоят зад насилствените акции по улиците на каталанските градове, особено в Барселона. Това е „твърдото ядро“, в което се включват екстремисти от други страни. Използват тактиката на градска партизанска война. Консултирани от медиите, специалисти и полицейски източници твърдят, че лидерите на групите са представители на крайно леви и анархистки организации с „богат опит“ от безредиците през последните години в Гърция, Франция, Германия или Италия.

Експертите казват, че много от тях не са нито сепаратисти, нито каталанци. Обединява ги „култът към насилието и градският хаос“. „Шефовете“ са членове на малки групи, използващи тактиките на т.нар. „Black Bloc“ (Черен блок). Те разпространяват наръчници, в които обясняват как да причиняват улични безредици. Центърът за проучвания и инициативи за дискриминацията и насилието (CEIDIV) анализира това явление от години и установи, че това, което се случва по улиците на Каталуния, не е нищо повече от използването на тези тактики под предлог отхвърлянето на издадената от Върховния съд присъда.

Кои са „шефовете“? Проучванията на CEIDIV показват, че това са хора, които започват да се радикализират в крайно лява или анархистка антисистемната среда на 13-14 години, вербувани в училища или на концерти на „политизирана насилствена“ музика, футболни стадиони, места за забавления или социални мрежи. След години на „обучение“, те стават лидери, „активни радикализиращи агенти“. Те са изтъкали неформална мрежа в Европа с различни идеологии – марксизъм-ленинизъм, антифашизъм или независимост, но в най-екстремните им варианти. Защитниците на „преките действия“ подкрепиха „борбата за независимост на Каталуния“, тъй като тя отговаря на идеите на тяхното движение и се втурнаха да помогнат на своите каталунски „партньори“. „Лидерите“ могат да степенуват нивото на насилие и познават полицейските протоколи, но самите те не участват в първите редици на безредиците. Не остават дълго време в големите градове, за да не попаднат в полезрението на полицията и разузнаването.

 

Пълният текст е публикуван в брой 636 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Симон 08/11/2019

    Първо на първо това, както сами си признавате са 100% информации на полицията, зад които Нова дума изцяло застава, представяйки ги като абсолютната истина. От кога да си орган в услуга на полицията (с други думи - полицейска медия) е станало синоним за каквото и да било качество или за каквато и да било сериозна информация? Другото доказателство за липсата на безпристрастност е това, че преписвате насилията изцяло на протестиращите и в никакъв случай на действията на полицията и още повече заповедите, които изпълнява или политиките на испанската държава, с които те са свързани. И това нещо ми получава награди за журналистика - май и те не са в час!

    Май тази награда повече отива: https://bg.mondediplo.com/article338.html Честито!