Нова дума

Промени, засягащи шофьорите

zoom Промени, засягащи шофьорите

10 октомври 2019

Както ЕС, така и Генералната дирекция по движението (DGT), одобриха мерки, които ще променят живота на шофьорите. В Испания още не са въведени, поради забавяне на съставянето на правителство. Мерките целят да се намали броят на жертвите по пътищата. Кои са част от новостите, които ще влязат в сила най-късно през 2022 година?

DGT подготвя нов кралски указ. Освен всичко друго, ще се премахне аварийния триъгълник, а вместо него ще се използва светещ уред, поставен върху тавана на спрелия поради авария автомобил. С него водачите могат да не излизат от спрялата кола и да не стават жертви на невнимателни шофьори.

Разработва се приложение за мобилния телефон „miDGT“. Чрез него всеки граждани ще може да получава информация от дирекцията, предупреждения за състоянието на пътищата, задръстванията и т.н. Най-важното: в мобила могат да се вкарат шофьорската книжка и документите на колата. Все още няма дата за влизането в сила на приложението.

Според директивата на ЕС, от май 2022 г. насетне в автомобилите ще се монтира система за автоматично ограничаване на скоростта, която ще регистрира ограниченията в различните участъци на пътя и в зависимост от тях ще регулира скоростта. 

 

Пълният текст е публикуван в брой 635 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: