Нова дума

Какво казва правилникът за някои шофьорски навици

18 юли 2019

Неочаквано задръстване. Предният автомобил спира рязко и задължава следващия го водач да „удари спирачките“. Автоматично включва четирите мигача, за да предупреди шофьора след него да намали скоростта. Постига целта си, но… нарушава Общия правилник за движение.

Много шофьори правят тази грешка. Имат и други навици, които са в противоречие с правилника – често поради незнание, объркване („имаше нещо писано, но не си спомням точно какво“) или съмнения.

Някои от съмненията са оправдани. Ето кои:

Забранено е да се пресича непрекъсната линия. Член 167: „[...] Непрекъснатата линия на пътя означава, че нито един водач с неговото превозно средство… не трябва да я пресича или движи своето МПС по нея“. Това е установено като общо правило, но има едно изключение. Генералната дирекция по движението (DGT) сочи, че лекият автомобил може да изпревари велосипедист в участъци, в които изпреварването е забранено, заемайки цялата противоположната лента или част от нея, за да поддържа необходимото за сигурността на колоездача разстояние от 1,50 метра между велосипеда и автомобила. Разбира се, тази маневра се извършва, когато няма никаква опасност за нормалното движение.

При изпреварване може да се превиши максималната разрешена скорост. Това е лъжа или половин истина. Убеждението, че може да се превиши максималната скорост при изпреварване, е широко разпространено, но има и изключения. В списанието „Tráfico y Seguridad Vial“ DGT обяснява, че при извършване на тази маневра, може да се надхвърли посочената максимална скорост най-много с 20 км/ч, но не и по магистрали или в градско движение. Следователно, това се разрешава само на конвенционалните пътища, когато предното превозното средство се движи с по-малка от посочената скорост. Ако има знак за специфично ограничение на скоростта, също е забранено превишаването на скоростта. Например, по път с максимално разрешена скорост 90 км/ч може да има отсечка, за която знакът сочи 80 км/ч. Там не е разрешено превишаването на определената максимална скорост при изпреварване.

Предпазният колан винаги да е закопчан. И в този случай има изключения, посочени в Член 119: шофьорите могат да карат без колан „при извършване на маневра за заден ход или паркиране“, както и хората „със специално удостоверение за освобождаване от това задължение“, поради сериозни медицински причини или увреждане.

 

Пълният текст е публикуван в брой 631 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: