Нова дума

Вече има AVE до Гранада

Вече има AVE до Гранада

4 юли 2019

Високоскоростният влак (AVE) стигна и до Гранада – 20 години след обявяването му и 10 години след началото на строителните работи.

На 25 юни премиерът Педро Санчес и други официални лица извършиха първото пътуване от Мадрид до Гранада с AVE, а на следващия ден влакът беше пуснат на десетките хиляди пътници, които още от 3 юни бяха почнали да купуват билети с намалени цени по маршрутите Мадрид-Гранада-Мадрид, и Барселона-Гранада-Барселона.

Разстоянието между столицата и Гранада е 359 километра, които високоскоростният влак изминава за 3 часа и 20 минути. Разстоянието между Барселона и Гранада е 682 километра и се изминава за 6 часа и 25 минути.

Според специалистите, AVE ще спомогне за увеличаването на туризма в града и района, особено на конгресния туризъм. Педро Санчес заяви: „Може да се построи линия за високоскоростен влак, но Алхамбра, Сиера Невада и районът на Лас Алпухарас ги имаш или ги нямаш“. Той искаше да подчертае, че Гранада и нейните околности винаги са привличали туристите, но сега посещаването им става по-удобно и по-бързо. От придобивката печелят не само туристите, но и местният бизнес. Това посочи пред журналисти председателят на бизнесмените от Гранада Херардо Куерва.

С 3222 километра за AVE, Испания е на второ място в света по дължина на жп линии за високоскоростни влакове – след Китай. Проблемът е, че те не са равномерно разположени на целия полуостров. Предстоят да се установят връзки със северозападната част на страната, с Екстремадура и да се свържат всички големи градове по Средиземноморието (виж картата).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: