Нова дума

С какво и как се храним?

4 юли 2019

По време на кризата семействата намалиха разходите си за барове и ресторанти и увеличиха храненето у дома. През 2018 г. положението се промени. Разходите за хранене навън миналата година са се увеличили с 3,7% в сравнение с предната година и са достигнали до 34 милиарда и 539 милиона евро (4 милиарда 637 милиона килограма храни и напитки). Това е едно от отраженията на подобрените глобални и индивидуални икономически показатели.

Данните са от представения миналата седмица доклад на Министерството на земеделието, рибата и храните, посветен на хранителното потребление в Испания през 2018 година. Докладът сочи, че домакинствата са намалили употребата на захар, прясно месо, риба, плодове и други хранителни продукти, а са увеличили купуването на зехтини, пакетирани салати и готови храни. За мляко и млечни произведения, плодове, зеленчуци и картофи са давани 42% от хранителните разходи на домакинствата.

Общият разход на домакинствата за храна (навън и у дома), без да се броят туристите и институциите, е бил 103 милиарда и 77 милиона евро – с 2,3% повече в сравнение с 2017 година, като 66,5% от сумата е за хранене у дома. Годишната консумация на глава от населението е била 767,8 килограма/литра – по 2562 евро на човек.

Покупките на храни и напитки за дома са намалели незначително (с 0,2%), но цените им са увеличени, т.е., купува се почти същото количество като предната година, но на по-високи цени. Тенденцията е да се отделя по-малко време за приготвяне на храна у дома, да се купуват продукти за бързо готвене, както и готови или полуготови храни.

Жителите на Испания предпочитат да пазаруват в супери (42%).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: