Нова дума

Няма решения за високите цени на наемите

4 юли 2019

Според публикуваните миналата седмица последни данни на Националния статистически институт за 2018 година, 17,5% от жителите на страната живеят в жилище под наем. От тях 52,4% са хора на възраст между 16 и 29 години. За едно десетилетие броят на живеещите под наем е нараснал с 3,3%. Този феномен, плюс увеличението на наемите в някои градове – най-вече в Барселона и Мадрид – доведе до днешното положение: изгонените със съдебни решения за неплащане на наеми са повече от онези, на които им е отнето жилището поради прекъсване на ипотечните вноски.

В Португалия беше приет план на данъчно стимулиране на собственици, отдаващи жилища на нормален наем. В Берлин беше въведен таван на наемите. Именно такова е и едно от предизборните искания на лявата формация Podemos. Социалистическото правителство на Педро Санчес пое задължение чрез държавния бюджет да се даде възможност на общините и автономните области (те се занимават с жилищната политика) да сложат тавани на свободните наеми. Бюджетът беше отхвърлен от парламента и задължението остана неизпълнено. Кметството на Барселона се опита да въведе ограничаване ръста на наемите; резултати все още няма.

Без единодействие между политическите сили трудно може да се постигне решение на този социален проблем. Специалистите продължават да спорят за мерките, които трябва да се вземат: „таван на наемите със санкции“ или „данъчно стимулиране на собствениците за поддържане на по-достъпни наеми“?

За пореден път решенията на проблема се отлагат.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: