Нова дума

Новият стандарт за качеството на хляба

zoom Новият стандарт за качеството на хляба

4 юли 2019

На 1 юли влезе в сила внесеният от Министерството на земеделието и приет от кабинета през април декрет за нов стандарт за качеството на хляба. Чрез съответните етикети той гарантира на потребителите изпълнението на всички изисквания. Те засягат пълнозърнестия хляб (pan integral), ръчно изработените видове хляб, хлебните закваски (masa madre) и разширява определението на „традиционен хляб“ (pan común), за да се отличава от другите (включва и видове хляб, направени от брашна, различни от житното).

Намалява се ДДС (IVA) на по-специалните видове хляб от 10% на 4%, включително и на пълнозърнестия.

Според норматива, за да бъде един хляб интегрален, брашното трябва да 100%  пълнозърнесто. Ако не е направен по този начин, на етикета трябва изрично да се посочат съставките и техните проценти. Уточнява се и определението за закваските, както и съхраняването на masa madre; ограничава се употребата на видовете индустриална мая (levaduras industriales); въвежда се наименованието „направено със закваска“ („elaborado con masa madre“).

Миналата година в Испания е намаляла с 2% употребата на хляб в сравнение с 2017 г.– исторически минимум. Средната цена е 2,40 евро за килограм. Най-купуван е пресният хляб (23,89% от общата консумация), а най-слабо търсен е пресният хляб без сол (0,01%).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: