Нова дума

Развенчаване на някои от шофьорските митове

23 май 2019

Превишаването на разрешената максимална скорост при движението на МПС е една от основните причини за автомобилни катастрофи и смъртни случаи по пътищата. Генералната дирекция по движението (DGT) въвежда все по-строги мерки за контрол на скоростта. Има резултат – броят на катастрофите с фатални последици от година на година намалява, въпреки увеличението на автомобилния парк. Но цифрите продължават да бъдат тревожни: през 2018 г. по пътищата на Испания са загинали 1180 души, а 4515 са били тежко ранени.

Когато водачите на МПС научиха, че максималната разрешена скорост по обикновените пътища (convencionales) ще бъде намалена на 90 км/час (мярката влезе в сила на 29 януари т.г.), веднага се появиха отрицателни реакции. Две от тях са най-популярни: обвинението, че ограничението е предизвикано от „желанието на DGT да събира повече пари от глоби“; и че „със съвременните автомобили не е необходимо да се кара толкова бавно“.

Чрез списанието „Tráfico y Seguridad“ („Движение и сигурност“) DGT реши да отговори на тези и други фалшиви шофьорски митове.

Митове и отговори:

1. „Скоростта не влияе върху резултата от катастрофите, защото съвременните автомобили са по-сигурни“. (Това е полуистина)

Статията в списанието поддържа мнението, че „колкото по-голяма е скоростта, толкова по-голям е рискът от нараняване“. DGT признава, че новите превозни средства имат много по-голям голям капацитет за абсорбиране на удари от този на по-старите модели, но в същото време твърди, че при определени скорости този капацитет не е достатъчен.

При удар енергията, която трябва да изразходва превозното средство, зависи от кинетичната енергия на обектите, участващи в произшествието, а това варира в зависимост от скоростта. Енергията на автомобил, движещ се със 100 км/час, е с 23% по-голяма от тази на автомобил, движещ се с 90 км/час, от което става ясно, че вероятността от тежко нараняване е по-висока.

Във всеки случай, „кинетичната енергия, която се изразходва при сблъсък между две превозни средства с 90 км/час е 938 килоджаула (джаул е единицата от Международната система единици за измерване на енергия – потенциална, кинетична, електрическа, топлинна; стандартното определение на джаул е работата, извършена от сила при преместване на тяло на разстояние 1 метър по направление на силата). Смята се, че максималната енергия, която може да поеме едно превозно средство, е 700 килоджаула“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 627 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: