Нова дума

Измами с помощи в Еускади

23 май 2019

Една пакистанска двойка, мъж и жена, живееща в баската столица Витория-Гастеиз, е фалшифицирала десет пъти идентичността си, за да получи незаконни социални помощи. Той вземал шест суми от т.нар. „гарантиран доход“ (rentas de garantías de ingresos, RGI), а съпругата му – други четири. Помощите са отпускани от службите по заетостта и социалното подпомагане към автономното правителство на Страната на баските. „Твърдият“ им доход от тях бил между 6000 и 10 000 евро месечно.

Изчислява се, че за три години измамниците са ощетили автономната хазна с 395 000 евро.

След разкриването на схемата са арестувани четирима души.

През 2013 г. провинциалното ръководство на Алава направи донесение, че е забелязано масово пристигане на малолетни от Пакистан, които били отправяни към специализираните центрове в баската столица. За кратко време регистрираните във Витория пакистанци се утроили – от 500 на 1500. Като последица от донесението, автономната полиция (Ertzaintza) разкри мрежа за фалшифициране на документи, с които се искала социална помощ. В общината на баската столица били открити стотина фалшиви регистрации на пакистанци.

Участниците в престъпната мрежа успявали да убедят родители от северната част на Пакистан (предимно от Лахор) срещу 6000 евро да отведат децата им в Страната на баските, където те щели да живеят от социалните помощи. Пътували през Турция, Гърция и Барселона, а оттам – до Витория.

Освен този, има и други случаи на незаконно получаване на социалната RGI: осъдени за изнасилване чужденци от Северна Африка (според данни на автономното правителство 65% от мароканците и алжирците в Еускади получават социални помощи) и др.

Статистиката сочи, че от 2012 г. досега са били дадени нередовни социални помощи на стойност 86 милиона евро.

Социалните помощи в Страната на баските са по-големи от отпусканите в другите региони на Испания – 866 евро месечно, плюс 250 евро за наем.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: