Нова дума

Против обезлюдяването на страната

4 април 2019

„Изпразнената Испания“ настоява за държавно споразумение между всички партии против процеса на обезлюдяване на провинциите, извън големите населени места.

В неделя, 31 март, в центъра на Мадрид – от площад „Колон“ до фонтана „Нептун“ - имаше многохилядна демонстрация (100 000 души, според организаторите, 50 000 според полицията) на хора, дошли от всички краища на страната. Тя бяха свикани от 94 провинциални организации по инициатива на платформите Soria ¡Ya! и Teruel Existe.

Данните на Националния статистически институт сочат, че на 53% от испанската територия има по-малко от 12 жители на квадратен километър, а в 48% от населените места се падат по 12,5 души на квадратен километър. Според стандартите на ООН и на Европейския съюз, това означава обезлюдяване.

В Испания има 8124 общини. През последните 10 години в повече от 6000 общини населението рязко е намаляло, а 80% от селищата в 14 провинции (Самора, Сиудад реал, Леон, Хаен, Сория, Теруел, Паленсия, Авила, Луго, Оуренсе и др.) са с риск просто да изчезнат от картата. Губят жители и 63% от градовете с население между 20 000 и 50 000 души, 70% от населените места с жители от 5000 до 20 000 души, 78% от селищата с население от 1000 до 5000 души и 87% от селищата с по-малко от 1000 жители.

Фактически 90% от населението на Испания живее върху 30% от нейната територия (42 милиона души в Мадридска област, крайбрежието и градовете Сарагоса и Валядолид), докато върху останалите 70% от територията живеят 4,6 милиона души.

Манифестът, прочетен от журналистите Мануел Кампо Видал и Палома Суриага, прокламира: „Бунтът на изпразнената Испания вече започна и няма да бъде спрян“. Същото се четеше в стотиците малки и големи лозунги. Хората от тези краища настояват за качествени публични услуги (здравни заведения, училища, транспорт), реални испански, европейски и частни инвестиции в инфраструктурата, комуникациите (интернет, мобилни телефони), промишлеността, селското стопанство, за да се съживят обезлюдените райони с млади хора.          

„Че сме малко, не отнема нашите права!“ беше най-често повтаряният лозунг.

…На 29 март правителството одобри план от 70 мерки за борба с обезлюдяването на половин Испания и остаряването на населението. В плана са включени всички министерства.

Една от мерките задължава Министерството на отбраната, което има празни сгради и терени по цялата територия на страната, да разположи 200 военни поделения (армейски и на Гражданската гвардия) в 50 селски района. Практиката доказва, че където има казарми, има и живот – транспорт, телекомуникации, здравни и учебни заведения, социални и културни услуги и др.п.

Друга мярка включва заставянето на частните оператори да изпълнят обещанието си да инсталират преди януари 2020 г. по 30 мега в 90% от селищата с по-малко от 5000 жители. Задължени са да покрият най-малко 85% от този вид селища във всяка една от автономните области.

Планът включва държавни инвестиции за съживяване на икономиката и специфични кредитни линии за предприемачи, които разкрият предприятия и работни места в тези зони. Предвидени са средства за публични служители – юристи, учители, ветеринарни лекари, полицаи. Предлага се усъвършенстването на обща оферта за селския туризъм и обновяването на част от стария жилищен фонд, който може да се използва за различни частни и обществени цели.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: