Нова дума

Година с много въпроси без ясни отговори

zoom Година с много въпроси без ясни отговори

10 януари 2019

Има вероятност от посетите на планетата през 2018 г. проблемни семена да изкласят плевели. На фона на предвиждания от МВФ глобален спад на икономическото развитие, през новата година се очакват остри противоборства както между големите държави и общности, така и между класите в отделните страни.

Доналд Тръмп се опитва с противопоставяне, а не със сътрудничество, да поддържа превъзходството на САЩ като доминираща сила; Китай се чувства все по уверен в себе си и се стреми към по-голямо и видимо присъствие на планетарната арена; макар и доста отслабена икономически (от санкциите и ниските цени на петрола), Русия иска да възстанови равновесието в света с всякакви средства; Европейският съюз се тресе от съществуващите вътре и извън него предизвикателства. Случващото се между четирите икономически и политически колоса и онова, което става в тях, ще оказва влияние върху всички жители на планетата, защото те произвеждат близо 75% от световния брутен вътрешен продукт. Общият знаменател между тях е национализмът. Той измести доминиращия до неотдавна глобализъм. Американският, китайският, руският, европейският национализъм на елитите изключва солидарността, ограничава сътрудничеството, увеличава неравенството, предизвиква неувереност.

В западните общества, включително източноевропейските, в това число и българското, национализмът се превърна в знаме на онези, които глобализацията превърна в губещи. Работници, ударени от деиндустриализация; средни и по-ниски класи без обучение и подготовка за сърфиране по вълната на новата икономика; земеделски производители, които страдат от нелоялна конкуренция и едвам оцеляват, въпреки субсидиите; млади хора без място на трудовия пазар... Тези обществени слоеве отхвърлят системата, която ги обезличава. Обвиняват елитите, че са я създали и поддържали по нечестен начин. Съществена част от тях се хванаха се за сламката на националистическите популистки лозунги в битката с либералните и космополитни елити, защитаващи системата. Така е и в Европа: кой гласува за „Лига“ и „Пет звезди“ в Италия, за  Марин льо Пен във Франция, за Брекзит във Великобритания, за VOX в Андалусия? Предимно изхвърлените през борда на глобалисткия неолиберален кораб. Има всички предпоставки за клониране на френското движение на „жълтите жилетки“ в други европейски страни.

***

На 29 март 2019 г. втората по мощ икономика в ЕС – британската – би трябвало да напусне Европейския съюз. Засега в британския парламент не се вижда желание да се приеме както подписаното споразумение между Лондон и 27-те, така и нещо друго.

 

Пълният текст е публикуван в брой 618 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: