Нова дума

Не разкриват всички фалшиви autónomos

6 септември 2018

Не са нито самонаети, нито на заплата, но имат всичко лошо от двете категории трудещи се. Наричат ги „фалшиви autónomos“. Нямат защитата, която получават наемните работници, нямат и свободата на самонаетите. Въпреки че зависят напълно от компанията, на която предлагат услугите си и би трябвало да бъдат назначени с вноски в Социалното осигуряване по Общия режим, предприятието им дава работа, само ако са готови да се регистрират в Специалния режим на самонаетите с цел да се пестят разходи. Не е лесно да се посочи точния им брой.

Проучването на активното население показва, че в края на 2017 г. е имало 3 042 200 трудещи се за собствена сметка. От тях 165 900 (5,45%) заявяват, че не могат да влияят върху работата, която им се възлага, т.е., те са зависими от съответната компания. Освен това от 2 011 000 независими трудещи се или членове на кооперации 32 800 (2,6%) са започнали такава дейност, след като работодателят им ги е накарал да се регистрират като autónomos.

Правителството прие Генерален план за достоен труд; тези дни беше одобрен и декрет, с който се цели 40 000 от тези „фалшиви autónomos“ да бъдат регистрирани в Социалното осигуряване по Общия режим. Оказва се, че досега са преминали на такъв режим една 25% от тези 40 000.

 

Пълният текст е публикуван в брой 610 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: