Нова дума

Приоритетите на новия премиер на Испания Педро Санчес

zoom Приоритетите на новия премиер на Испания Педро Санчес

7 юни 2018

Новият испански премиер – социалистът Педро Санчес, е на 46 години, бивш преподавател по икономика. Владее английски и френски и е бил политически съветник на ООН по време на войната в Косово. Социалистът разполага само с 84 депутати, обеща да започне преговори с Каталуния, но не и да разреши референдум за независимост.

Санчес положи клетва като премиер на 2 юни, ден след като внесен от него вот на недоверие на премиера Мариано Рахой получи подкрепа в испанския парламент. Около вота се обединиха партии, противопоставящи се на мерките за икономии и националистически сили. До него се стигна след корупционен скандал, опетнил партията на Рахой.

„Европейският съюз трябва да бъде пространство на икономическа и социална кохезия и неравностите в него трябва да бъдат намалени. Новото испанско правителство е твърдо убедено, че проектът на европейската интеграция трябва да доведе преди всичко до установяване на едно пространство на прогрес и на споделено благосъстояние", каза Санчес на първата си пресконференция като премиер.

Социалистът, който е силен проевропейски настроен политик, призова за "намаляване на неравенствата в съюза, от които пострадаха испанските и европейските граждани" по време на неотдавнашната икономическа криза, която засегна особено тежко части от Южна Европа.

Социалистическият премиер каза също, че ще постави диалога и разбирателството пред конфронтацията в момент, в който националистите си върнаха контрола върху каталунското управление и се зарекоха да продължат напред със стремежите към независимост на заможната област.

 

Пълният текст е публикуван в брой 605 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: