Нова дума

Къде ще има работа през 2018 година

zoom Къде ще има работа през 2018 година

8 февруари 2018

Специалистите сочат, че през 2018 г. заетостта ще се увеличи с около 2,3%, което означава 431 000 нови работни места. По този начин безработицата ще бъде малко над 15% – най-добрият показател от 10 години насам.

Услугите, свързани с предприятия на логистиката, транспорта или търговска консултантска дейност, са голям извор на нови работни места през тази година. Туризмът и промишлеността, особено хранителната, забавленията и напитките, както самата логистика и дистрибуторската дейност, са сред секторите, създаващи заетост, както и здравеопазването и новите професии, свързани с дигиталната икономика.

Това са основните изводи от индикатора на ManpowerGroup за различните отрасли. Много сектори показват подобрена продуктивност, свързана преди всичко с дигиталните промени, а това означава нови трудови договори.

Сред новите работни места 356 000 ще бъдат в услугите, 46 000 в промишлеността и 23 000 в строителството. С други думи, продължава процесът на наемане в спомагателните дейности – през 2018 г. отрасълът на услугите ще представлява 3 от всеки 4 работни места, 76% от всички. В този сектор заетостта ще се увеличи с 2,5%, докато средният показател за целия пазар на труда ще бъде 2,3 процента. Почти 25% от тези работни места ще бъдат свързани с услуги на предприятията и износа на компании с логистика, транспорт, консултантска дейност и технология. Хотелиерството и ресторантьорството ще поемат 20% от новите работни места в отрасъла на услугите.

Раул Грихалба – регионален изпълнителен директор за Средиземноморието на ManpowerGroup, – счита, че най-същественото при създаването на нови работни места през 2018 г. в сектора на услугите е, че вместо да се разрастват вътрешно, предприятията ще разчитат преди всичко на компании, които им предоставят необходимите услуги.

Генералният секретар на Adecco (най-голямата световна организация за наемане) Сантяго Солер счита, че „наемането ще продължи да се увеличава, тъй като Брутният национален продукт ще нараства“. Що се отнася до безсрочното наемане, той добавя, че през тази година няма да се промени модела на трудовите договори, тъй като няма сериозна трансформация на продуктивния модел. Няма да има сериозни структурни промени в услугите, снабдяването, логистиката и индустрията.

Прогнозите на Мигел Портийо – изпълнителен директор за Испания на PageGroup (световен лидер в наемането на специалисти), – също са оптимистични.

 

Пълният текст е публикуван в брой 597 на вестник "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: