Нова дума

Мадрид е бил столица на Армения…

zoom Мадрид е бил столица на Армения…

10 август 2017

…При това преди Филип II да установи тук двора си през 1561 година!

По-точно: през 14 век Мадрид поне на хартия е столица на т.нар. „Малка Армения“, царство, което просъществувало между 1078 и 1375 в населяваните от древността земи на днешната Киликия (на гръцки Κιλικία, на арменски Կիլիկիա) в Анадолския полуостров на южна Турция - срещу остров Кипър.

Малка Армения е историческа област и бивша римска провинция, намираща се по горното течение на река Ефрат, Ликус и Галис. Граничи с Понтийското царство на север, Велика Армения на изток (границата минава по Ефрат), Сирия и Киликия на юг (границата минава по хребетите на планината Тавър) и Кападокия на запад. Тази територия, наричана в хетските източници „страната на арменците“, е свързана с образуването на арменската нация и древноарменския език. На тези земи е създаден племенен съюз, предвождан от „хайте“ – етноним, който днес служи като самоназвание на арменците.

Малка Армения влиза в състава на персийската държава на Ахеменидите. По времето на Александър Македонски Малка Армения става част от империята му, а след неговата смърт от 322 пр.н.е. е самостоятелно царство със столица град Ани. В края на 2 век пр.н.е. Малка Армения става част от владенията на понтийския цар Митридат VI Евпатора. След неговата гибел Малка Армения става част от Римската империя, в чийто състав границите й се сменят нееднократно. По времето на император Веспасиан Малка Армения влиза в състава на римската провинция Кападокия. По времето на император Диоклециан (края на 3 век) е отделена в самостоятелна провинция в рамките на Диоцез Понт, като при Теодосий е разделена на 2 провинции.

 

Пълният текст е публикуван в брой 586 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: