Нова дума

Заповядайте на „Дните EuroCirilic“ в Мадрид

Заповядайте на „Дните EuroCirilic“ в Мадрид

20 ноември 2022

От 25 до 27 ноември Мадрид е домакин на редица събития, целящи популяризирането на българската азбука и Слънчевата педагогика. „Събитието „Дните EuroCirilic“ е организирано от гражданска асоциация за комуникация и образование „София“ (ACCESOphia) като част от едноименния проект, който акцентира върху европейските ценности за приобщаване в класната стая чрез кирилицата (трета официална азбука на ЕС) и общото културно наследство на Европа“, съобщи за „Нова дума“ председателят на сдружението Гергана Ценова и отправи покана за присъствие към родители, ученици и учители, живеещи в столицата. За първи път в Испания ще бъде представен иновативен подход, който се основава на принципите на Слънчевата педагогика – българската алтернатива на световно признатите образователни методи Монтесори и Валдорф.

[ Още ]

Асоциация „Мечта“ от Лейда зарадва с мартеници SOS „ Детски селища“ в Трявна

Асоциация „Мечта“ от Лейда зарадва с мартеници SOS „ Детски селища“ в Трявна

18 февруари 2022

Българската асоциация в град Лейда (Каталуния) – „Мечта” съществува от 2015 година. Тя е създадена с цел да развива дейности, чрез които да се съхрани българската култура (традиции, език, обичаи, т.н.) сред българската общност в този град. По тази причина в програма ни винаги са...

[ Още ]

Изложба в Торехон де Ардос по повод 3 март

Изложба в Торехон де Ардос по повод 3 март

27 февруари 2020

По повод 3 март - Национален празник на България, в Културен център "El Parque", c/Hilados S/N в Torrejon de Ardoz, Madrid, ще бъдат изложени 17 копринени платна, дело на бивши и настоящи ученици от НБУ "Азбукарчета" - Торехон де Ардос, и БНУ "Христо Смирненски" - Сеговия.

[ Още ]

МОН организира кампания за популяризиране на българското висше образование в Мадрид

МОН организира кампания за популяризиране на българското висше образование в Мадрид

25 февруари 2020

На 25 януари 2020 г. Министерството на образованието и науката за първи път организира информационна кампания за популяризиране на българското висше образование в Мадрид, Испания, където живее и работи една от най-големите български общности в чужбина. Това е първото събитие от поредицата, които се организират, за да привлекат сънародниците ни да учат и живеят в България. Интерес към информационната кампания проявиха учители, ученици и родители от българските неделни училища, както и много българи, живеещи в Испания. Те имаха възможност за лични срещи и консултации с експертите от МОН и висшите училища, които ги информираха какво е необходимо да знаят за възможностите, предлагани от българското висше образование.

[ Още ]

Информационна кампания в Мадрид за българското висше образование

Информационна кампания в Мадрид за българското висше образование

14 януари 2020

Във връзка с приемането на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2020 – 2021 година Министерството на образованието и науката на България за първи път организира провеждането на информационна кампания за популяризиране на българското висше образование в Мадрид, Испания, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Това съобщиха за „Нова дума“ от българското посолство. Събитието ще се проведе под мотото: „Българското висше образование – достъпно, конкурентно и перспективно. изберете да учите в България“.

[ Още ]