Нова дума

Имам ли право на отпуска и допълнителна заплата?

Имам ли право на отпуска и допълнителна заплата?

1 ноември 2012

Въпрос:

Здравейте!

Имам едно питане. Работя като асистент на болен човек. Осигурена съм, но 14 месеца не съм ползвала отпуск. Бихте ли ми казали дали имам право на една заплата и към кого мога да се обърна. Не искам проблеми с фамилята, защото се страхувам да не ме сменят с друга жена.

Благодаря ви предварително!

 

Поздрави от мен,

Пенка Тодорова

 

Отговор:

Щом работите 14 месеца през прекъсване, това означава, че не сте ползвали годишната отпуска, на която имате право. В общия случай тя е един месец. Това важи и за домашните помощници, които трябва да ползват отпуска с продължителност 30 календарни дни. Те могат да се вземат наведнъж или на части, като най-малко 15 дни от тях трябва да са последователни.

Според действащото законодателство ползването на отпуската става по взаимно съгласие. Ако не се споразумеете, работодателят има право да посочи 15 удобни за него дни, останалите ги определя работникът.

Що се отнася до другия въпрос – „Имам ли право на една заплата?”, той не е много ясен. Ако питате дали вместо отпуска може да получите пари, по принцип това не е разрешено (а дали неофициално ще се договорите така с работодателя, вече е друг въпрос).

 

Целият отговор е публикуван в брой 462 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: