Нова дума

Споразумение за пенсионната реформа в Испания

zoom Споразумение за пенсионната реформа в Испания

14 март 2023

Министърът на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията на Испания Хосе Луис Ескрива сключи на 09.03.2023 г. в Брюксел политическо споразумение за пенсионната реформа със социалните партньори от синдикатите Unidas podemos (Заедно можем) и CCOO (Синдикална конфедерация на работническите комисии). След месеци на преговори испанското правителство е постигнало споразумение, което има одобрението на ЕС за пенсионната реформа.  Министър председателят Педро Санчес е уверил, че с тези предложения ще се даде „сигурност и стабилност“ на възрастните хора. Работодателските организациите CEOE (Испанската конфедерация на работодателските организации), Cepyme (Испанската конфедерация на малките и средни предприятия) и ATA (Национална федерация на асоциациите на самостоятелно заетите работници) са отхвърлили реформата, като са изразили челното си противопоставяне на предложението и са го определили като немислимо.

Все още няма определена дата за влизане в сила на реформата, тъй като правителството иска да постигне споразумение с всички социални партньори – нещо, което не изглежда лесно след отхвърлянето от част от организациите.

Духът на реформата е ангажиран с повишаване на доходите на системата основно чрез приноса на по-високите заплати. Предлага се незадължителен период при изчисляване на пенсията, подобрения на минималните пенсии и мерки за намаляване на разликата между половете.

За следващите 20 години ще бъде установен двоен режим на периода на изчисление, който ще позволи избор между най-изгодните възможности. Предвидено е при изчислението на пенсията да може да се избира между последните 25 години с осигуряване (както сега) или 29 години, като се премахнат двете най-лоши. Възможността ще бъде въведена постепенно в продължение на 12 години от 2026 г. Това ще бъде от полза особено за работниците с нередовна трудова кариера.

Другата новост е по отношение на т.нар. Механизъм за равнопоставеност между поколенията: допълнителна такса, първо от 1% през 2025г., която ще се увеличава с темп от 0,25 пункта годишно, докато достигне 6% през 2045 г.

С новата пенсионна реформа правителството цели да покрие пропуските в осигурителните вноски, като моделът да се запази с подобряване за жените.

Допълнението за разликата между половете в пенсиите ще има увеличение от 10% като добавка към годишната преоценка през двугодишния период 2024-2025 г.

Увеличаването на SMI (минималната междупрофесионална заплата) ще допринесе за промяна в минималните пенсии за осигурителен стаж, за постигане на гаранция, че те ще се доближат с 60% от средния доход.

Подобен процес е установен за развитието на неконтрибутивните пенсии (независещите от осигурителни вноски), които се получават предимно от жени, така че размерът им никога да не пада под прага на риска от бедност.

 

Статията подготви Невена Зидарова – ръководител

на Службата по трудови и социални въпроси към

Посолството на Република България в Мадрид

За контакт: тел. 913 455 761

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: