Нова дума

Как да се подготвим за интервю за работа?

24 октомври 2019

В епохата на електронните комуникации интервюто за работа може да се проведе не само лице в лице, но и по телефон, по скайп или друг вид видеовръзка. Съветите, които ще ви дадем по-долу, всъщност са валидни при всички видове интервю. Надяваме се да са ви от полза.

Много е важно, когато ви поканят на интервю да работа да се подготвите внимателно и да затвърдите благоприятното впечатление, което вашата автобиография е направила на работодателя. Има няколко ключови стъпки, които не трябва да пренебрегвате:

- Помислете внимателно с какво облекло ще се явите. Има неписани правила, които трябва да се съблюдават в зависимост от фирмата/институцията и работното място, за което кандидатствате. Дрехите ви трябва да бъдат чисти и изгладени. Не отивайте на интервю за работа в банковия сектор по дънки и тениска; същевременно дънките и тениската са приемливо облекло, ако се явявате на интервю за работа в IT фирма с екип от млади хора. Ако интервюто е по скайп, това не означава, че можете да си седите с пижамата в леглото – облечете се така, все едно сте в офиса на фирмата. Погрижете се зад вас да не се вижда разхвърляна стая или мръсни чинии в мивката, най-добре е фонът да е неутрален.

- Предполага се, че преди да изпратите своето CV, сте посетили интернет страницата на фирмата, за да се запознаете със структурата, дейността и услугите, които предлага. Ако все пак не сте го сторили, задължително посетете сайта. Ако вече сте се запознали с дейността на фирмата, посетете сайта отново – минал е някакъв период от кандидатстването ви до датата на интервюто и е възможно да са публикувани новости. Покажете по време на интервюто, че сте запознат с тези новости, това ще направи добро впечатление.

- Пристигнете/включете си скайпа на време, пет до десет минути преди това са достатъчни. Така няма да имате време да изпитвате притеснение и да бъдете нервни. Не допускайте закъснение и не се извинявайте с трафика или проблеми с колата – освен, че звучи несериозно, показва, че не можете да разпределяте времето си.

- Докато чакате да ви поканят, дръжте се обрано със служителя на рецепцията или други служители, които се намират в същото помещение; не бъдете шумен, не говорете по телефона, ако не е много наложително. Ако интервюто ви се забави, не се показвайте нетърпелив и не реагирайте с коментари – може да е тактика на интервюиращия.

 

Пълният текст на трудовото аташе Юлиана Николова е публикуван в брой 636 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: